The Grandmaster (2013)


Ismét egy kínai film Ip Man-nal a főszerepben. A történtet szinte ugyanaz, mint a 2008-as verzióban (ez azért egy önéletrajzi filmnél nem furcsa, inkább az lenne érdekes, ha nem így lenne). 
A címszereplő ismét kellően arisztokratikus és "emelkedett", hogy nagymesternek nézzük. 

A történet, mint mondtam, nagyjából ugyanaz, viszont a megvalósítás már eltérő. Mintha keverték volna a wuxia stílust (többnyire történelmi korban játszódó, fákon ugrálós, félisteni szinten verekedős harcosokat bemutató filmek, pl A Hős, A Repülő Tőrök Klánja) egy kis dokumentarista jelleggel. Hát, fura lett a végeredmény. Nekem nem jött be, de rossznak azért nem mondanám. Ha már próbál valósághű lenni, akkor ne repkedjenek itt nekem, nálam ez a kettő nem fér össze. Itt is érvényes, hogy a kevesebb néha több.

A másik észrevétel (és nem hiba), hogy Ip Man elég keveset szerepel a filmben, inkább a Gong klán történetét meséli el és közben Ip Man is feltűnik néha. Nem mondom, Ziyi Zhang szebb látvány, mint Ip Man, ez tény. Azt is mondhatnám, ha Ip Man nincs benne, a történet akkor is egy kerek egészet alkotna.
Az első húsz percben lekötött, utána már unalmas volt, pedig nagyon igyekeztem megszeretni.
A 2008-as verzió jobb.