Inception (2010)

Nagyon féltem, hogy ha másodszorra megnézem, akkor nem üt majd akkorát…
Ha írnék valamit a film tartalmáról, azzal igen csak rontanám mások mozis élményeit.

Szóval, ha valaki még nem hallott róla, akkor annak csak annyit: akciós, fikciós, Nolanos', álom az álombanos', megrázó és hátborzongató.
Rendezőnk új fogalmat adott a sci-finek, mert nem kellenek űrlények vagy űrhajók, hogy egy távoli bolygón érezzük magunkat. Elég, ha csak megvizsgáljuk az álmainkat vagy belemászunk a másikéba, esetleg megváltoztatjuk azt. Rendezőnk a nem hétköznapi történetet telerakta sötét akcióval és valami félelmetes atmoszférával, hogy mi is érezzük, bizony ez már a tudatalatti. Füttyentésére korunk legkülönlegesebb és legtehetségesebb színészei (Cotillard, Page, DiCaprio, Gordon-Levitt, Hardy, Murphy) álltak csatasorban. Itt nem lényeg, ki milyen karaktert kelt életre, hanem hogy egységet alkosson és mondanom se kell, kiválóan működik a kémia. Christopher Nolan korszakos zsenialitását tovább nem tudom magasztalni.

… a félelem az első félóra után szertefoszlott. Jobban vagy többet nem értettem meg a filmből. De feszengés nélküli kétórás mozgóképes sodródás miatt meg érte újra elé ülni.