The Breakfast Club (1985)

A film alaphelyzete: végy egy maroknyi serdülő, egymásra nem hasonlító karaktert, rakd be be egy zárt térbe és nézd meg mi sül ki belőle. Ismerős?

Büntetésből öt fiatal vergődik a suli könyvtárában, méregetve egymást. Először közutálatuk tárgyát, a tanárukat kezdik el idegesíteni, majd ezen túllépve egy jót marakodnak egymással. Az okos, a szép, a jó (Emilio Estevez), a vagány (Judd Nelson) és a dilis között egy idő után kialakul a megértés halvány csirája, miután felszínre kerülnek a háttérben megbúvó körülmények. A reggeli összejövetel alatt egymásra (magára) találás nagy kérdése: vajon megmarad ez a kötelék holnapra.

A kor nagy bátorsága volt, hogy az eddig csak horror vagy vígjátékok tini hőseit áthelyezni egy lepellerántó társadalmi drámába. Az úttörő mű után számtalan sikeres és sikertelen alkotás (pl Sex, hazugság videó) foglakozott még a fiatalok egy beteg világról alkotott gondolataival. Lassan már külön szekciót lehetne nyitni a tékák polcain ennek a stílusnak. Tehát ne csüggedjünk, ha ránk tör az „ezt már mintha láttam volna” érzés a film nézése közben.
Egy igazi nagy monológ a serdülőket foglalkoztató problémákról. Ami szerintem, így 30 éve se vesztett aktualitásából.

The Breakfast Club (1985) on IMDb