Snowpiercer (2013)


A globális felmelegedés, majd lehűlés után 17 évvel az emberiség maradéka egy vonatra szorul, ami folyamatosan száguldozik a Földön, soha nem áll meg, mert akkor jól megfagy. 
A maradék emberiség hű önmagához és a kasztokra tagolódik a vonaton. 
Hátul vannak a csórók, elöl a gazdagok, átjárás egyátalán nincs, erre fegyveres őrök vigyáznak. Curtis (Chris Evans), a szegények hangadója viszont az IC kocsikat akarja, elege van a hátsó traktusból. 
Harcba szállnak és elindulnak előre, kocsiról-kocsira tárul fel előttük a gazdagok burzsoá világa. 

Hát nem rossz. Csípem a jó ötleteket, ehhez jön még pár normális színész (Jamie Bell, Tilda Swinton, Ed Harris) egy keleti, vagyis kicsit mindent máshogy néző rendező, Joon-ho Bong és kész is egy jó kis poszt-apokaliptikus sci-fi
Gondom nincs vele, mint már mondtam, nem rossz, egyszer végig is ültem, de semmi több. A vége katarzis elmaradt, pedig nagyon gyúrtak rá, de ettől függetlenül nézhető.
A társadalomkritika az társadalomkritika a vonaton is, meg azon kívül is. Nem estem tőle hasra, láttam már jobb kivitelben is. 
A logikai buktatókon is döccen néha a vonat (pl. a kiscsaj' misztikus tudása meg sehogyan sem illett a történetbe, stb), de azért nem siklik ki.
A képi világ Jeunet filmjeire (pl Elveszett gyermekek városa) emlékeztet, de piszkosul. Ugyanaz a sötét, groteszk, néhol meseszerűen eltúlzott, fémes és koszos környezet, karikatúrába hajló karakterek.
Szóval érdemes rászánni az időt.

Snowpiercer (2013) on IMDb