Blood Diamond (2006)

A 2000-es évek közepén kezdődött egy olyan mozis éra, hogy ha "Titanic" Leo szerepelt egy filmben, azt rögtön az egekig marasztalták a kritikusok. Én és a barátaim ezt akkor még igen kétkedve hallgattuk...

"Afrikában szinte hagyomány, hogy ha valami értékes dolog kerül a felszínre, az a helyieknek halált és 
kínszenvedést okoz."

Filmünk esetében ez a gyémánt, amit a lázadók rabszolgasorsba kényszerített társaikkal fejtetnek ki és eladva, annak árát rögtön fegyverre költik.
Solomont (Djimon Hounson) is egy ilyen bányába hurcolják a családjától elszakítva, de szerencséjére vagy szerencsétlenségére egy méretes drágakő akad a keze ügyében, amit gyorsan elás, mielőtt a kitör a háború a táborban. A börtönben együtt raboskodik Danny Archerrel (Leo), aki egy igazi simlis alak, hiszen fegyverkereskedésből és gyémántvadászatból él Siera Leonéban. A két lecsúszott életút ezen ponton összeér és együtt indulnak Solomon családjának megkeresésére, cserébe Acher meg akarja kaparintani a követ.

Zwick tökéletesen lavíroz a dráma és akció zsáner között, csúcsformába lévő színészei igazán kitettek magukért.
DiCaprio talán itt vetkőzi le először kisfiús stílusát és nő fel a színészóriások közé. Rég láttam (és hallottam) már olyan művet, amibe ilyen összhangba lenne a film zenéje a történettel, James Newton Howard zseniális dallamokat komponált a vászonra.
Mindenképpen látni kell, mert a mozi minden egyes képkockája iszonyú hatásosan mutatja be az afrikai nép küzdelmét és szenvedését.

Blood Diamond (2006) on IMDb