5+1 film, amit kötelező megnézni októberig!

1. A majmok bolygója 2 (július 17.)

Hollywood görcsös remake-mániája az utóbbi években csak egyetlen jó filmet szült: a 2011-es A majmok bolygóját, amiben az Alzheimer-kór elleni gyógyszer kifejlesztéséhez felhasznált majmok kitörnek a kísérleti laborból, az embereket pedig elkezdi tizedelni az Isten-komplexusos tudósok vírusa, amire a szuperintelligens makik már immúnisak.
A posztapokaliptikus folytatásban a vírusfertőzést túlélt emberek két táborra szakadnak: a militáns Dreyfus (Gary Oldman) háborúzni akar a lovagló-lándzsarázó csimpánzokkal, míg Malcolm (Jason Clarke) inkább kibékülne velük. A főmajmot, Cézárt most is Andy Serkis alakítja, akinek most már tényleg kijárna egy Oscar Gollam, King Kong meg a többi digitális lény megformálásáért.

2. Jupiter felemelkedése (július 31.)

Lehet, hogy sokszor elsütöttük mostanában az „év sci-fije” jelzőt, de Wachowskiék új blockbustere elég erős induló lesz a címért vívott harcban. Igaz, a testvérpár a Mátrix után már nem tudott semmi maradandót alkotni: a kungfubalett folytatások és a Speed Racer totális mellényúlás lett, a V for Vendetta és a Felhőatlaszt pedig már nem lett akkora kultfilm, mint '99-ben a Mátrix.
A Jupiter felemelkedése egyébként nagyjából arról szól majd, hogy a távoli jövőben egy dögös vécépucoló lány (Mila Kunis) rádöbben: valójában ő a Föld királynője, és egy rakás rosszarcú figura meg akarja ölni emiatt. Szerencsére segít neki egy űrelf fejvadász (Channing Tatum) és Sean Bean is, aki jó eséllyel itt is meg fog halni.


3. Lucy (augusztus 7.)

Íme egy újabb „év sci-fije”-jelölt, a műfaj másik nagy veteránjával, az Ötödik elemmel filmlegendává váló Luc Bessontól, aki szokás szerint egy női akcióhőst dob be a férfiak tesztoszteronszagú világába.
A Lucy elsőre Besson korábbi filmjeinek, a Nikitának és az ötödik elemnek a mixe: a drogfutár főhősnő (Scarlett Johansson) gyomrában ugyanis némi verés hatására feloldódik a leszállítandó cucc, így egy gyorsolvasásra és egyéb elmetrükkökre képes kungfubajnok Terminatrix lesz belőle.


4. Az emlékek őre (augusztus 14.)

Jeff Bridges is sci-fivel jelentkezik idén, nem is akármivel: Az emlékek őre (helyesebben az alapjául szolgáló, 1993-as regény) minden Éhezők viadala-történet alapja, a posztapokaliptikus tini sci-fik ősanyja.
A történet főszereplője egy tinédzser  (Brenton Thwaites) , aki egy utópisztikus, szürke társadalomban él, ahol semmi izgalmas nem történik vele. Ám itt jön a Mátrix-csavar: jön egy különc figura (Jeff Bridges), aki egy süppedős bőrfotelben ücsörögve elmondja neki, ő lesz a Kiválasztott, azaz a címbéli  Emlékőr (eredetileg: The Giver), aki a társadalom kollektív emlékezetét őrzi majd, és tudni fogja a múlt sötét titkait és a jövő veszélyeit is. A filmben egyébként szerepel  Katie Holmes, Alexander Skarsgård, Taylor Swift és Meryl Streep is.


5. A feláldozhatók 3 (augusztus 22.)

Annyi hollywoodi nagyágyú és vhs-filmes ikon fog szerepelni az idei év legjobban várt akciófilmjében, hogy ha mindannyiukat fel akarnánk sorolni, nem is maradna hely a tartalomismertetőnek. Igaz, a The Expendables 3 sztoriját nem is nagyon lehet még tudni.
Csak annyi biztos, hogy Sylvester Stallone ezúttal Wesley Snipest, Antonio Banderast és Harrison Fordot válogatta be a mókacsapatba Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren, Jet Li és Jason Statham mellé, hogy együtt rúghassák szét az aktuális főgonosz, Mel Gibson seggét. Bruce Willis nélkül, mert őt a bunkó zsugorisága és egy pár milliós gázsivita miatt kidobták a filmből.


+1. Sin City: Ölni tudnál érte (augusztus 22.)

Akik Christopher Nolan Sötét lovagját tartják minden idők legjobb képregényfilmjének, általában megfeledkeznek arról, hogy 2005-ben volt egy Sin City című film is, ami után még azok is a film noir műfajról áradoztak, aki életükben nem láttak még egyetlen Bogart-filmet sem. Tarantino legjobb tanítványa, Robert Rodriguez ugyanis elképesztően ütős filmmé gyúrta össze Frank Miller három, külön-külön is brutálisan jó képregényét.
A Sin City 2-ben is egy eredeti, 1993-as Frank Miller-klasszikus, a Ölni tudnál érte lett megfilmesítve: Marv (Mickey Rourke) és Dwigth (Josh Brolin) kibeleznek egy komplett magánhadsereget, hogy elbeszélgethessenek egy kicsit a femme fatale Ava Lorddal (Eva Green). Igaz, aggodalomra adhat okot, hogy a másik két minitörténetnek (Joseph Gordon-Levitt összeverése és a dögös Jessica Alba bosszúja Bruce Willis haláláért) nincs képregényes eredetije, márpedig Miller ezredforduló utáni alkotásai eléggé harmatosak (lásd: Spirit, 300 2).


forrás: index.hu