47 Ronin (2013)


Kai, (Keanu Reeves) a kitaszított félvér Lord Asano szolgálatában áll, aki még fiatalon befogadta házába. Mivel nem japán, nem csak az a gond, hogy szamuráj sem lehet, de még emberszámba sem veszik, kivéve Miko-t, Lord Asano lányát.
amikor Lord Kira, a szomszédos hadúr mesterkedése nyomán Lord Asano a családját ért szégyen miatt szepukut hajt végre, az embereit elcsapják. 
A sógun megtiltja ezeknek a gazdátlan roninoknak, hogy megbosszulják uruk halálát. Kai-t rabszolgának adják, a csaját meg feleségül veszi az apja halála után egy évvel Lord Kira. 
Oishi (Hiroyuki Sanada) viszont nem nyugszik, összeszedi a maradék bandát, és Kai-val kiegészülve elindulnak bosszúskodni és megmenteni a lányt.

Nagyon vártam a filmet, a bemutató után mindenki így volt vele, aztán amikor megérkeztek az első kritikák, kicsit csalódott voltam. De a téma és a stílus kedvelőjeként meg kellett néznem, bár néha fizikai fájdalmaim voltak közben.
Ez a film egy marék lepkét sem ér. Az még szinte érthető, hogy a rendező, mint elsőfilmes', rendesen benézi/elb*ssza, de hogy olyan aránylag A kategóriás színészek, mint Reeves pl nem szól, amikor levetítették neki a filmet, hogy emberek, ez iszonyat lett, vágjuk meg, vágjuk ki, vagy valami legyen, de ne ez! A producerről nem is beszélve.
A történet az unalomig ismert, szóval érdekes karakterekkel és jó dialógokkal telepakolva+CGI tuti film lehetett volna. Ebben lett volna az ereje. Ehhez képest, Sanada kivételével az alakítások csapnivalók, a CGI gyerekes (az a fehér farkas az elején nevetséges, szabad kézzel jobbat rajzoltatok:)). 
Lord Kira olyan, mintha valami "hogyan legyünk nagyon gonosz hadurak" használati útmutatóból lépett volna elő. Egy nagyon sötét és gonosz várban lakik és egy nagyon sötét és gonosz boszorkánya is van, aki meg rohadtul idegesítő. 
És ott van a nagy tervük a világ (esetünkben Japán meghódítására). Ott van. Hol, a nyúl mögött? Ott, ott! Ja, hogy nem látszik. Mert NINCSEN. Micsoda terv, hogy én leszek a sógun a sógun helyett, ha majd jól elveszem a csajt, rámszáll a birtok és akkor két birtokom lesz és akkor majd én leszek a sógun a sógun helyett...muhahahahahaha (gonosz kacaj). Közben 47 retkes ronin kiver a váramból. A forgatókönyv írónak is szepukut javaslok.


Amikor a 47 jómadár elkezd partizánkodni, a gonosz meg a fiatal szűzlánnyal gonoszkodik a várban és ott egy boszorkány is, eszembe jutott egy film és utána nem tudtam nem összehasonlítani a kettőt, történet szerint legalábbis. Robin Hood (Kevin Costner és Morgan Freeman). 
Egy az egyben ugyanaz a film, csak itt nem nyíl, hanem kard, nem bíró, hanem hadúr, partizánkodás az partizánkodás, beszivárgás a várba álruhában, miközben az esküvő előkészületei zajlanak, boszorkány és a várúr elintézése. Baszki, ugyanaz a film. Csak Robin Hood királyabb. Nézd meg inkább azt.
Most olvastam, nem volt előzetes vetítés a kritikusoknak. Nem csodálom.

47 ronin (2013) on IMDb