The Color of Money (1986)

A pénz színe
Honnan veszed észre, hogy egy Martin Scorsese filmet nézel??? Több a duma benne, mint a történés! De ház ezért szeretjük! Nem?

Eddie (Paul Newman) a visszavonult biliárdjátékos egyhez ért nagyon, a szerencsejátékhoz. A Vincenttel (Tom Cruise) való találkozás után csak egy dolog lebeg a szeme előtt, hogy felkészítse az ifjú tehetséget a hazárdjátékok nagy meccseire. A két biliárdos és a csinos Carmen felcuccolnak és elindulnak a Las Vegas-i nagy tornára, de előtte még beugranak pár szalonba, hogy egy kis pénzt keressenek. Azért persze nem megy minden simán, mint ahogy az ilyen jellegű alkotásoknál lenni szokott.

Klasszikus kis mozi a kilencvenes évek megkapó hangulatával és minden bájával. Krúz', mint lelkes amatőr, Newman, mint vérprofi, ütős páros, mellesleg az idős aktor ezért az alakításáért vehette át első Oscar szobrocskáját.
Füstös kocsmák és hosszú velős dialogók, alá Scorsese, páratlan alkotás. Nincsenek üres járatok, némi kóstolgatás után a két játékos egymásnak feszül és a végletekig eljátszanak a másikkal.
Csipetnyi romantika, némi életérzés és fanyar humor, ja és biliárd minden szépsége bele van gyömöszölve ebbe a filmbe. Rögtön beugrott a Pókerarcok, ami szerintem sokat köszönhet ennek a filmnek.
Valóban jó mozi lett, az 1961-es Svindler folytatásnak titulált alkotás. Az idős rendező fejedelem neve ez idő tájt még garanciát jelentett a minőségi szórakoztatásra.

The Color of Money (1986) on IMDb