The Rainmaker (1997)

Volt egyszer egy rendező, aki szeretett sötét tónusú, komor hangulatú öltönyös színészekkel tűzdelt filmeket készíteni.

Az ifjú ügyvédbojtár, Ruby (Matt Damon) megélhetési problémai miatt kénytelen a „szemese áll jó” Csonttörőnek (Micky Rourke) melózni. Mentora a bohókás kullancs Deck (Danny DeVito) lesz, aki bevezeti a kliens szerzés nem éppen törvényes bugyrába. Közben azért főszereplőnk élete kezd jobbra fordulni, mert a leukémiás Ray ügyében rögtön nagy pert akaszthat egy biztosítási cég nyakában. Az ellenfele a nagy pályások közt is a legjobb Drummond (John Voight), vele és farkasaival akaszt bajszot fekete bárányunk.

A mozi DeVito a kilencvenes évek zsenialitására épül, itt is legszerethetőbb karakterét, a simlis ügynököt veszi elő, aki dumájával kompenzálja alacsonyságát (csúnyaságát). Damonnak jól állnak a tárgyalótermi csetlések-botlások, amit a konkurencia kíméletlenül kigúnyol. Ezzel momentummal és „beteggyerek” szállal rendezőnk jól megszorongatja a néző szívét. Egy pont után már két fronton is szurkolhatunk a főszereplőnek, mert lamur is beúszik az igazán aranyos Kelly (Claire Danes) képében, aki viszont nem az egyszerű eset. Igazi retro élményt nyújt a mű barnás színvilága és Coppola védjegye: az élire vasalt svihák.
Legjobb ügyvédes film, bár ekkor tájt még a csapból is a Ne bántsátok a feketerigót másolatok kötöttek ki a tékák polcain.

The Rainmaker (1997) on IMDb