Moonrise Kingdom (2012)

Rendezőnk sokadszor próbálkozik független filmjeivel, hogy fantáziaszüleményeit lassan adagolva befurakodjon agytekervényeinkbe. 2012-as munkája az év filmje volt, legalábbis a szakírók szerint.

Valahol New England közelében egy szigeten a 70-es években él egy család. Meglehetőse egyhangúan tengődő família, ügyvéd szülőkkel és sznob gyerekekkel. Pár mérfölddel arrébb állomásozik a kiváló csapatvezető Ward (Edward Norton) kis cserkészeivel. Hogy a két kommunában mi a közös? Hát a találékony okostojás és kiváló cserkész, Sam és család feketebáránya Suzy, aki távcsövével különös varázslatra képes. A két fiatal egymásra találása után együtt tervelik ki, hogy hagyják maguk mögött a múltat és szökjenek meg az ősi indián földre. Keresésük közben kitör káosz az egész szigeten, de hál'istenek kéznél van a megkeseredett, de kiváló rendőr (Bruce Willis), aki a kezébe veszi a dolgok irányítását.

Az apát alakító Bill Murray és család központi szerepet kapnak a műben, stílusosan Wes Anderson módra. A mű velejét mégis a koravén tinipár adja, akik a saját drámájukkal egy idő után igazán szerethetőek lesznek a néző számára. A csetlő-botló cserkészcsapat, élükön a zseniálisat rittyentő Nortonnal, amolyan burleszkbe hajlik, így szolgáltatva film fő humorforrását.
Sokban hasonlít a Tenebaumra, de még is inkább egy remek családi kalanddal van dolgunk, kis fekete humorral fűszerezve. Én megnézetném Jucival.

Moonrise Kingdom (2012) on IMDb