Zöld hentesek (2003)

By Bikfic Adamik-hammer


" - Szép gyűjtemény. Mind te ölted meg? 
  - Igen. Kivéve a bálnát. "

Komoly feladat lehet AndersThomas Jensen -nek lenni: a hűtőházba, ami nála a lélek, csak olykor-olykor pislant be a hold, s aztán arról is kiderül, hogy csak a mészáros jött le a zseblámpával, tele van-e vajh’ a patkánycsapda.  Annyira sötét és bogáncsos világ ez, hogy a láttán már csupáncsak vinnyogni képes az ember: hogy ez a mélyről jövő pincedohos hangkép röhögés-e vagy jajszó, már velő dolga. Meg a májé, meg az egyéb belső szerveké, mint például a szív.
Nem trilógia, de valahol mégis az: az állandó szereplők (Mads Mikkelsen, Ole Thestrup) és a dramaturgia össze nem téveszthető színkombinációja, ha egy sorozat részévé nem is, de ugyanabba a bús, überdán galaxisba helyezi a Gengszterek Fogadóját, az ÁdámAlmáit és a Zöld Henteseket. Mindhárom emberhúst próbáló darab -„Ne fenyegessen azzal a zsiráffal.” -, de a Hentesek talán a legkeményebb falat: ennyire szomorú viccen röhögni talán nem is lehet. És közben mégis. 

Aki látta a Delicatessent, a kannibalizmus romantikájával nagyjából tisztában van – itt azonban már lerohadt a szépia, a színek a temetőbe mentek virágot lopni, és mindenki kicsinyes és mindenki kisgyerek, és játékból tépi ki a szarvasbogár lábait. 
És mindenki boldogtalan, és csupán a másik tépőfoggal való feldolgozása jelenthet ököruszálynyi megváltást.

Nem fekete komédia, hanem bánatszürke; nem groteszk, hanem kicsavart és torz: ilyen, amikor Örkény István az esti pacal után sárkánnyal álmodik.

(Hülyéskedek, túlzok, naná, kurva vicces az egész. Dánia vidám és felhőtlen vidék.)
(Nem, nem. )
(de igen)