The Help (2011)

1960-ban járunk, Amerika déli részén, ahol a feketék még mindig elnyomásban élnek. Skeeter (Emma Stone) nem hajlandó beállni az unatkozó háziasszonyok sorába, inkább állást vállal a helyi újságnál. Főhősnőnk melegnek hitt otthonában kénytelen szembesülni a rasszizmus tényével, ezért úgy dönt, könyvet ír a néger cselédek sorsáról. Persze segítségre nem nagyon számíthat a téma kényessége miatt.
Aibileen (Viola Davis) és Minny, a két fekete barátnő vállalja először, hogy kiadják magukból az őket ért megrázkódtatásokat. Írónőnknek a lelepleződés félelmével és barátnői sznobságával is meg kell küzdenie eközben. A helyi fekete közösség is forrongani kezd vezetőjük Malcom X miatt. Sajnos a több tucat hasonló témával foglakozó film mellet eltörpül az alkotás. A készítők pontosan tudták, hogy egy ilyen társadalmi drámával akár az Oscart is haza lehet vinni.
Fanyalgok, mert színészek kiválóan hozzák a nyomasztó érzelmeket (Davis az Oscart is elhozta). A történet is érdekes mondható, van benne humor, szerelem, fordulat, de mégis hiányzik még valami belőle.
Ha igazi fekete drámát akarsz látni, akkor ajánlom.

tás