District 9 (2009)


A sci-fi, ha jó, valahol mindig tanmese - mondjuk úgy: a tudományos-fantasztikus filmek velejükből fakadóan biztosítják azt a keretet, amibe nagyobb erőlködés nélkül belepaszírozható a Zigasság. Az, hogy ez mennyire lesz didaktikus, már műve válogatja, lásd: "az ember istent játszik, és belepisál a mennyei labor kémcsöveibe" című, már jócskán túlnyálalt, gyöngyvászon-féle purparlét is lazán át lehet lépni, ha az alkotóban megvan a szellem és tudás.
Kafka Átváltozásának ez a sajátos, már-már disznótorosan mocskos feldolgozása is észrevétlenül lesz hangos vádbeszéd a rasszizmus és az elnyomás ellen. Ez nem az apartheid Johannesburg-ja: fekete és fehér egyszerre gyűlöli a szerencsétlen, szakadt űrmelós csőcseléket.
A nagybetűs Kapcsolatfelvétel eddig a fajok csúcspéldányainak lepacsizását/szétlézerezését jelentette - itt viszont az űrhajó alig több, mint platós ifa, a testvéreink a kozmoszból csótányszerű macskakajazabálók, a MIB osztag közkatonái pedig vagy bürokrata idióták, vagy szimplán csak mocsadék zsoldosok.

E.T. ennyire elszomorítóan még sosem akart hazatelefonálni. A District 9 már-már tökéletes, de hogy felér egy tökönrúgással, mondhatni bizonyos. District 9 (2009) on IMDb