The Karate Kid (1984)


"Kend fel, töröld le. Kend fel, töröld le."
Ha valami oknál kifolyólag elfelejtettük volna, hogy mire tanít meg a két fentebb elhangzott mondat, akkor ideje elő venni és leporolni a 80-as évek karate klasszikusát.

Daniel miután új városba kerül nehezen sikerül beilleszkedni a helyi tinik megszokott kerékvágásába. Rögtön ellenséget is szerez az igazi genya helyi karatés ficsúr képében, aki jól helyben hagyja többször is. De ezért a szenvedésért főhősünk szerencsére egy igazán csinos lány érdeklődését kapja cserébe. Aztán elkezdődik az iskola és Danielt csak nem hagyják békén a helyi harci iskola növendékei. Viszont miután kiderül, hogy a toprongyos öreg házmester bácsi egy igazi harcmester, már egyből felcsillan a remény, hogy visszavághat, ezeknek az elkényeztetett barbároknak. Mesterünk igazi bölcs lévén egyességet köt a Kobra klán edzőjével, hogy a fiatalok egy viadal kertében mérjék össze karate tudásukat.

Az 1984-es mozi bája abban rejlik, hogy egyszerre szól a tini-szerelem és a küzdősport imádók körének. Koránt sem tökéletes az alkotás, de a film mondani valója és hatás az utókorra legyőzi a gyengén megkomponált film végi necces meccs jeleneteket.
A daru-rúgás mindent visz …

The Karate Kid (1984) on IMDb