Horns (2013)

Ig (Daniel Radcliffe) és Merin (Juno Temple) Alsótőgyes' legszerelmesebb szerelmesei. Már gyerekkoruk óta együtt vannak, a kis közösség alfa párja, egészen addig, míg Merin-t brutálisan meg nem gyilkolják. Ig gyásza sem tart sokáig, mivel a rendőrség szerint ő az elkövető. Az egész város ellene fordul, a legrégebbi barátai sem hisznek ártatlanságában.
Egy nagy kegyhely gyalázás után Ig arra ébred, szarvak nőttek ki a fejéből. A szarvak mellé, vagy a szarvak miatt különleges képességet is "kapott", ami az elején idegesíti, de később rájön, ezzel megtalálhatja párja gyilkosát. 
Nem szokványos sztori, Stephen King fiának Joe Hill-nek az agyából. Még csak behatárolni sem tudom a stílusát. Mindenből egy kicsi. 
Az első pár perceben Tim Burton-ra (esetleg Jeunet) gondoltam, az erdős jelenetek igen meseszerűek, a "szarvas" rész már inkább abszurd komédia (na nem mindegyik része), a nyomozós szál már thriller, a bosszú meg már horror. 
És persze ott vannak a visszaemlékezős romantikus jelenetek a legbutább arcú lánnyal Hollywood-ban (Temple). Ezek persze nem válnak el élesen egymástól, így viszont csak lestem, mit hozott itt össze a francia rendező, Alexandre Aja (The Hills Have Eyes).
Ja, és működik. Sőt, rohadtul élveztem. Imádom a stílusát, ami nincs is igazán. 
Tetszik a hangulata, jól megfogták a kisvárosok ájtatos, képmutató közegét. Viszont sec-perc alatt kimutatják a foguk fehérjét, amint egy kis nyomás alá kerülnek. Az ostoba és maradi pap, az agyalágyult és perverz háziorvos, a perc hírnévért hamis tanúzáson kapott pincérnő, a drogos zenész remek karikatúrái egy hasonló közösségnek. 
A történetben is van egy-két csavar, egészen jól előkészített meglepetések. Nem tudom, kit dicsérjek, a rendezőt, vagy Hill-t, aki megírta az alapanyagot. 
Egyenes út vezet a kegyetlen bosszúig (ami be is teljesül, nagy pacsi érte). A szülőkről és a legjobb barátokról megtudott igazságok egyre mélye lökik Ig-et a kétségbeesésbe. Gyönyörűen lefelé ívelő életút, minden apró rezzenését lehet érezni.
Butaképű' Temple kicsit idegesített, de semmi komoly. 
Radcliffe helyett lehet, egy kevésbé kölyökképűbb színészt választottam volna, mert őt még mindig nehezemre esik komolyan venni. Nem azért, mert ő volt a herripotter', hanem mert úgy néz ki, mint egy nyolc éves szakállal, kicsit kigyúrva és szőrös mellkassal.
Összességében viszont pokoli jó lett a film. Hajrá, Aja.

Horns (2013) on IMDb