Lucy (2014)

Luc Besson pszichedelikus agymenése egy csajsziról (Lucy aka. Scarlett Johansson), aki rohadt okos lett. Amikor még az agyának csak a 10%--át használta ki, Taipei-ben bulizgat a haverokkal, majd belekeveredik egy táska átadós buliba, valami olyasmibe, amiért általában Darwin díjat szokás adni, posztumusz ("figyu'má, add oda ezt a táskát azoknak a nagydarab, fegyveres öltönyösöknek, én addig elbújok itt, de egyébként nincs gáz, komolyan").
Lucy hipp-hopp, maffiózók között találja magát, a táska tartalma pedig hamarosan bele lesz varrva a testébe, hogy vigye el Nyugatra, az ottani fiatalok majd megőrülnek az új cuccért. Viszont indulását rásegítendő, nem picsán, hanem hasba rúgják, így a cucc bekerül a véráramba és Lucy elkezd pörögni, de úgy rendesen.
Ennél a filmnél is lehet agyalni, mi akar ez igazán lenni?! Ismeretterjesztő film, Morgan Freeman megnyugtató narrálásával? Akció Besson módra, francia rendőrautók ripityára törésével? Afféle pszicho utazás agyunk legeldugottabb részére?
Hogy katyvasz, az biztos. A katyvasz viszont nem látszik, ehhez túl profi a rendező és túl jó a Johansson és látványosak a díszletek. Ez egy nagy show egy raktárépületben, középen minden csillog, de ne nézz a díszletek mögé.
Én végignéztem és tetszett. Nem az év legjobb filmje, kapott rendesen negatív kritikát. A kedvencem, amikor azt mondják, felteszi a kérdéseket - pl az élet értelme, a világ keletkezése - de csak elmaszatolt választ kaptunk rá. Nos, elkerülte a kedves nézők figyelmét, hogy csak Lucy használja ki az agya 20-30-50... valahány százalékát, a rendező és a forgatókönyv író (Besson és ööö...Besson) nem. De egyébként sincs válasz. Elég baj, ha ez meglepő. Ennek fényében a film elmegy a határig, a CGI Föld születéséén túl az anyag keletkezéséig, de erősen látvány és nem ész orientáltan. Mert nem tudjuk, mi volt, így a film sem tudja, vágod?
Johansson jó választás volt, kellemesen meglepődtem, nem alibizte el el a szerepet. Egyébként is jó színésznek tartom, a Lost in Translation óta nincs vele gondom. 
Freeman a kötelező tudós, aki még a legnyilvánvalóbb dolgokra is úgy csodálkozik el, mintha mosta végezte volna el az általános iskola előkészítőjét. Min-sik Choi pedig minden szerepben baromi jó, bár itt nem igazán volt kidolgozva a karaktere, de összességében minőségi maffiózót hozott a vászonra.
A dokumentarista stílusjegyek az egyes jelenetekben (Lucy és Mr.Jang - préda és ragadozó bejátszása egy természetfilmből) kissé szájbarágósság tette a sztorit. Besson szerint a néző még a 10% agykapacitást sem érheti el, ezek szerint. 
Ráadásul Lucy találkozik a nagyjából 3 millió évvel ezelőtt élt, feltételezett ősünkkel Lucy-vel (Australopithecus afarensis, akinek az agya akkora volt, mint a csimpánzé, de már felegyenesedve járt). Értjük, möszijő' Besson, az alig burkolt célozást a két nagy "állomás" találkozása manyifik'.
Persze csak kötekedek, nekem bejött, látványos akció mellé kaptam látványos asztrofizika, geológia, neurológia, paleontológia és történelem leckéket is. Tanuljanak a buták a moziban is.

Lucy (2014) on IMDb