Isten hozott az Isten háta mögött (2008)

(Bienvenue chez les Ch'tis)


Ez a francia vígjáték az egyik kedvenc filmem. Egy vidéki postamester délre szeretne kerülni, de egy rossz húzása miatt északra helyezik, amit feleségével együtt tragédiaként él meg, rövidesen azonban rájön, hogy nem is olyan pokoli hely Nord-Pas-de-Calais. Franciaországban óriási siker volt, de nekünk nem emiatt kell megnézni, hanem mert végre egy olyan, kliséket mellőző komédia, amely a franciák öniróniáján alapul, és ennek megértéséhez nem kell franciának lenni. 
A bonyodalmakat nem halmozza fájóan egymásra, mint a hazugságspirálon alapuló vígjátékok nagy része, hanem végig egy izgalmas, kedvesen vicces feszültséget teremt. Mondanivalója számomra az alapvető emberi kapcsolatok nagyszerűsége, egymás elfogadásának, egy idegen környezetben való feloldódás nehézségeinek humorral való áthidalása. 
Nem sokszor nevettem nagyot, de végig megmaradt egy kellemesen bárgyú vigyor az arcomon. Olyan film, ami igazán kellemes kikapcsolódást nyújt a barátainkkal, de leginkább kedvesünkkel nézve. Aki teheti, játssza le felirattal, mert a komikum jó része a helyi „sötömik” akcentusából fakad, amiből egy mukkot nem értve is jó azt hallgatni. 
A bejegyzést írta: Odzsé