The American (2010)

Hallottam már a filmről korábban is, de csak sok-sok más mozi között, mellékesen. Tegnap kedvet kaptam hozzá és megnéztük.
Mr Pillangó (George Clooney), profi bérgyilkos, miután 'megoldott' egy svédországi problémát, Olaszországba megy, hogy eltűnjön egy időre. Alapszabály, amit munkáltatója is a szájába rág, hogy ne barátkozz senkivel, ha menekülsz, lehet ki kell nyírnod őket. Mr. Pillangó természetesen nem fogadja meg a tanácsot, ahogyan azt sejthetjük is. 
A történet mindenki számára ismerős lehet, ráadásul faék egyszerűségű és kiszámítható.
Nem akciófilm, de nem is 'drámázó művészfilm'.  Az előbbihez túl lassú, az utóbbihoz túl gyors és nem megy rá a mély lélektanra, nem moralizál. 
Ami nagyon tetszik és itt ismétlem önmagam (már sokadjára), nincs eleje a sztorinak, nem magyarázza meg, mi elől menekül a főhős, csak belecsöppenünk a közepébe. Látjuk amit csinál (nem sokat és azt sem gyorsan), halljuk, amit mond (nem bőbeszédű:)). Kész, ennyi! Ismerek pár embert, akik nem bírják az ilyen típusú filmeket, megőrülnek, hogy nem tudják, miért ment oda, kinek dolgozik, akkor most ki is ez az ember igazából??? 

Amitől szerintem nagyon jó film, az előbbieken kívül, hogy iszonyat jó a képi világa. A rendező állítólag fényképész, szóval ez a minimum. A látvány és Clooney megdöbbentően jó színészi játéka emeli ki a filmet a 2010-es gyenge mozis kínálatból. Modern film-noir. Szinte tökéletes.

Az amerikai (2010) on IMDb