The Apartment (1960)

Billy Wilder mindig is azon rendezők közé tartozott, aki egy-egy filmjével képes volt sokkolni az embereket. Karrierje elején nagyszerű krimiket rakott le az asztalra, később pedig tabudöngető könnyed mozikat rendezett.

Baxter (Jack Lemon) egy nagy vállaltnál dolgozik és az előléptetése érdekében esténként kölcsönadja főnökeinek legénylakását. Szegény pára igazi balekká válik, amikor kiderül, hogy a vezérigazgató a főhősünk által is kiszemelt liftes lányt (Shirley MacLaine)hordja a kéjfészekbe.
Pofonegyszerű történet lenne, ha film napjainkban készült volna. De ez a film a 60-as évek elején készült és ekkor még a házasság törés bűncselekménynek számított. Ezért is kellet az alkotóknak nagy bátorság, hiszen ez volt az első film, ami valódi emberek problémáival foglalkozott és a félrelépés központi szerepet kapott benne. A rendező szinte Lemonra írathatta filmet, aki lehelet finoman sokszor improvizálva hozta össze nagyon is szerethető karaktert. Köszönet érte, hogy az ő Baxter nem lett egy csetlő-botló figura, aki ezáltal nem vált rút-röhej tárgyává. 

A nagyvárosi ember drámája ma is igen divatos, de még senkinek nem sikerült ilyen erős filmet készítenie e történet óta.
The Apartment (1960) on IMDb