World War Z (2013)


Egy poszt-apokaliptikus film, Brad Pityuval a főszerepben, amelynek pár jelenetét (a kivágottakat) Magyarországon forgatták.
Gerry Lane (Pitt), egy igazi ász valamilyennyomozó', olyan NCIS és Monk egyben, de már nem nyomoz, csak a családjának él. 
Reggel munkába/iskolába tartanak, amikor a nyílt utcán elszabadul a pokol, jönnek a szuper gyors, mindent fejjel megoldó (de nem elmélkedő) zombik. Pityu és családja menekülőre fogja a dolgot, pörögnek az események, kiderül, hogy magasan vannak barátai, persze, mert már mondtam, hogy egy ász és amikor már mindent ellep a zombitenger, egy hajóra menekítik őket, pereputtyostul. 
Itt viszont megzsarolják, kihajítják őket Noé bárkájából, ha nem megy el és nem keresi meg az ellenszert. Mert az csak úgy megy ám. 
Mindegy, elindul, mint a népmesében a szegény legény, tengeren és levegőben, tűzön-vízen át Észak-Koreától Izraelig, hogy megtalálja a válaszokat. 

Meglepően jó film, meglepő, de tetszik. Pitt világjárása cseppet sem unalmas, a két órás filmnek olyan lendülete és látványvilága van, hogy ihaj!
Úgy tűnik, mintha sok részből állna a mozi. Van, amikor kitör a káosz, ott családdal a zombik elől menekülős, közhelyesen supermaketbe készlet összeszedős, magas panelbe bújós üldözős stílusú (itt egy kicsit 28 Days Later). 
Utána, hogy a család aránylag biztonságban van, jöhet a világ megmentése, de csak visszafogottan. 
Nem egy Stallone, vagy Svarci, csak okosan, ésszel, sok katona között lavírozik (akik hullanak, mint a legyek).
Az izraeli szín egyszerűen remek, mind a színészek, mind a látvány pazar + mindenki nagyon logikusan (vagy pont nem), tehát emberi módon cselekszik, szóval, tudom, fura egy ilyen témájú filmnél ezt mondani, de amennyire csak lehet, realisztikus. 
Ja és tényleg nem folyik benne vér, elég családbarát mozi. 
Nem alkottak óriásit, de jó film és ez már fél siker.