Man of Tai Chi (2013)


Keanu Reeves rendezői debütálása, avagy hogyan csináljunk egy "very simple" harcművész filmet?! Hát így!
Egyszerű, mint a faék, ahogy Kenau is nyilatkozta a bemutató előtt, egy old-school verekedős mozit akar, semmi többet. Sikerült is neki, az már más kérdés, ez kielégíti-e a kedves közönséget és a kritikusokat. 

Őszintén szólva nem tudtam, hogy ő a rendező, amíg a vége főcímnél nem láttam meg a nevét. Nem gond, mert akkor lehet, nagyobb elvárással néztem volna, ami öreg hiba, hiszen első rendező ez a bús képű Neo, aki még nem tett le rendezőként semmit az asztalra. Mégsem egy titkos Clint Eastwood film, ami most került elő a padlásról.  

A verekedős jelenetek nagyon jól ki vannak dolgozva, Keanu profi kaszkadőrökkel és operatőrökkel dolgozott. Kellett is, ebben rejlik a dolgok veleje, ha már kung-fu film, üssék benne egymást stílusosan, de mint a répát.
A történet belefér egy mondatba: szegénylegényt -aki baromi tehetséges harcművész - az ág is húzza, ezért beáll a gonosz szolgálatába, kicsit elszalad vele a ló, de észhez tér és "letájcsízza" a főellenséget.
Annak ellenére, hogy tetszett és ajánlom azoknak, akik szeretik a verekedős filmeket, elmondom, mi az, ami idegesített benne...Azok a redvás tőmondatok, amiket Reeves köhögött bele a kamerába...hát az nagyon idegesítő volt. Hogy'aszongya: KÍÍÍÍÍÍÍL, és hogy: Show me, valamint a: FÍÍÍÍÍÍGHT és a tökös bevonuló mondat: You owe me a life. Öcsém, régebben vagy már a filmiparban, kicsit feltölthetted volna a karaktered élettel, vagy pár Coelho idézettel.
Ja és hogy mi az a Tai-Chi, a film után sem tudom, mert a mester is csak pár szavas volt: meditálj és egyensúly. Ha nem mondták volna is tudom, hogy ez így megy arrafelé.