The Bourne Legacy (2012)


Egy újabb Bourne, Matt Damon és Greengass (rendező) nélkül. Minden fenntartás nélkül vártam a filmet, mivel az első három rész annyira egy akció etalon nálam, elcseszni úgysem tudják. És szerintem nem csak nálam rakta magasra a mércét, az utána jövő filmek is próbáltak - látványban legalábbis - hasonulni hozzá.
Gondolok itt pl az "új" James Bondra, aki az Casino Royale-ban már egyátalán nem a 'kütyüs' menőcsávó a láthatatlan kocsival, hanem egy nagyon is gyakorlatias katona, aki józan paraszti ésszel oldja meg a gondokat (megvan, amikor a yamakasi terrorista átugrik egy ici-pici lyukon az építkezésen üldözős jelenetben, Bond meg egész egyszerűen áttöri a falat, kütyü, trükk és...khöm...ész nélkül??). Kicsit durva példa, de valami ilyesmire gondolok. Egyszerű és hatékony. 
Láthatjuk, a léc magas és miután megnéztem a filmet, nem tudom eldönteni, csak remeg, vagy le is esett...mármint a léc.


Jeremy Renner egyszerűen akkora ász, nehéz rá rosszat mondanom! Jó az ügynök szerepében, kicsit esendőbb, nem olyan terminátor jellegű, mint Damon. Sokat pofázik, például.
Az előző részekhez képest itt kapott a főszereplő maga mellé egy egészen jó csajt (színészi és küllemi értelemben is). Rachel Weisz-t ahogy utáltam eddig, annyira kellemes csalódás volt most. A kémia is működött köztük, uh. ez pipa. 
A történetet már annyira megerőszakolták, hogy az már gyalázat. Annyira újat akartak mondani, hogy közben nem vették észre, visszakanyarodtak az elejére. Sok az üresjárat, a Bourne filmeket sem az erős dialógok és a drámai szempilla rebegtetések miatt szeretjük.
Nem sajnáltam az időt rá, hogy megnéztem. Jó akciófilm? Igen. Méltó folytatás? Az túlzás lenne. Megnézném-e dvd-n? Talán, egy jó év múlva...vagy kettő.

A Bourne-hagyaték (2012) on IMDb