Before the Devil Knows You're Dead (2007)

Egy nagy rendező utolsó alkotása, mely ízig-vérig magán hordozza a zsenialitásának keze nyomát. Az égi paradicsomba lelj békét és nyugalmat Mr. Sydney Lumet!

A Hanson család két férfi tagjának lecsúszási kálváriáját ismerhetjük meg a mozi kezdő képsoraiban. Andy (Philip Seymour Hoffman) hiába keleti sikeres üzletember benyomását, még is kőkemény heroin fogyasztó. Öccse, Hank (Ethan Hawke) viszont kisstílű svindler, aki nem rest exét sem átverni, naná hogy anyagi gondjai is vannak. A két fivér azonban kifundál egy tökéletes tervet, miképpen tudnák orvosolni az állandó pénzhiányukat és persze ebből iszonyú kalamajka kerítődik.

A Mielőtt az ördög rád talál a testvéri kötelék drámáját ülteti a vászonra két felvonásban. Az elsőben az indítékok kiásása és a karakterek megismerése, a második a bonyodalom kibontása és magyarázata. Erős alakítások mindenfelől záporoznak, még is ha ki kellene valakit emelnem akkor Seymourral tenném,  na ő aztán igazán hátborzongatóan hozza a megcsömörlött elsőszülöttet aki cinikussága mögé csomagolja érzékeny lelkét.
A családi sebek boncolgatása közben elkövetett igazi idősíkok közötti ugrálós régimódi thrillerbe hajló dráma mesterfokon.

Before the Devil Knows You're Dead (2007) on IMDb