The Scarlet and the Black (1983)

Bíbor és Fekete
Jöhet a következő film a pakkból?! A téma megint a II. világháború.

A film első fele nehezen indul be, kicsit vontatott, de a közepétől viszont kárpótol bennünket. Előkerülnek a rosszak, élükön Herbert Kapler ezredes (Christopher Pulmer) akinek minden vágya, hogy a római császárok örökébe lépjen. Persze itt is akad egy ember, aki ezt szeretné meghiúsítani, ő nem más mint, Monsignor Hugh O'Flaherty (Gregory Peck, lubickol a szerepben), akit a Vatikánban kell keresni. Ő egy ír pap, amolyan Robin Hood és James Bond keveréke, bokszol, golfozik, szereti a hölgytársaságot és remekül kivágja magát bármilyen slamasztikából, mellesleg több mint ezer hadifoglyot bújtat. Naná, hogy ahol tud bele köp a nácik levesébe.  Megkezdődik a macska egér játék, amiben többször találkozik a két főszereplő, ilyenkor pedig parázs viták alakulnak ki, zseniális színészi játékkal megtűzdelve.

Sok esetben emlékeztetve a Szemtől szemben éttermi jelentére (vagy fordítva). A operatőr munka is kivételes, Róma megér egy misét.
Szerintem mindenképpen érdemes megnézni a filmet, főleg a mai korosztálynak, akik lányos kinézetű tini sztárokon nőnek fel. Ez a film is jól bizonyítja, ezek a kemény kalapos, élére vasalt öltönyös színészek bármit hitelesen el tudnak játszani.

The Scarlet and the Black (TV Movie 1983) on IMDb