DragonHeart (1996)

Látván a Jakson által felépített Gyűrűk ura és Hobbit gigaeposzait, nehéz olyan fantasy filmet találni ami egy napon említhető lenne az univerzum látványmesterének műveivel. De én még is megpróbálkozom lehetetlennel.

Bowen (Dennis Quaid) az Ősi Törvény utolsó lovagja aki Einon herceget és családját szolgálja. De sajnos az ifjú trónkövetelőt halálos sebet kap egy csatában, édesanyja az utolsó reményeként felkeresi a hegy mélyén megbúvó sárkányt. A bestia megmenti az esküdöző ifjoncot, de sajnos ígéretét megszegvén az évek múlásával Einon zsarnok királlyá változik. Bowen dühében megfogadja, hogy addig nem nyugszik, amíg el nem pusztítja az összes sárkányt a földön.

A film kezdete teljesen belesimul a kilencvenes években tonna számban készült kaland filmjei közé. Az izgalom onnan kezd tetőre hágni, ahogy megjelenik a vásznon Drako. A tökéletesen életre keltett animáció és a különleges hanghordozás (Sean Connery – Sinkó Imre) elementáris erővel hat a valamire való Fantasy falóra. A történetre kár szót pazarolni, ami ebben a műfajban nem is alap követelmény, de valahogy a műbe ékelődő misztikum átlendít a holtponton és ezután már nagyon élvezhető a dolog.
Korát meghazudtoló "one-dragon-show", de még is olyan gyermeki bájossággal vegyül, hogy az szinte már könnyfakasztó.

DragonHeart (1996) on IMDb