Hodejegerne (2011)


Roger Brown (Aksel Hennie) klasszis fejvadász (nem az, aki hagyományos értelemben levadássza az embereket), Oslo legjobbja. Siker, pénz, csillogás az élete (IMDB). Nagy ház, nagy kocsi, bombázó (és magas:)) feleség.
Mivel Roger 168 cm, állandóan túlkompenzál. Mindenből a nagyobb, drágább kell, főként ha a feleségének vesz ajándékot.
Ezt a fényűző életet azonban nem tudja finanszírozni a HR munkatárs fizetéséből, mellékállásban műkincseket lop.

Várja a nagy dobást, ami után végre kiszállhat a buliból. Egy jóképű, magas és sikeres üzletember személyében meg is érkezik a nagy lehetőség. 
A srácot elhelyezi egy nagy céghez és kaszál+ellopja a 100 milliós festményét és ugyancsak kaszál...csak ne lenne olyan magas, mint a felesége...és ne lenne az előző foglalkozása fejvadász (pontosan az, aki a hagyományos értelemben levadássza az embereket)...
Nem túlzok, amikor azt mondom, az év egyik legjobb filmjét néztem meg. Meglepő és izgalmas, gyönyörű képek és remek színészek. Mi kell még? 
Egy kicsit nyomasztó, talán azért, mert 'északi film' révén sokkal-sokkal realisztikusabb, mint egy hasonló témájú amerikai film. Itt jobban meghökkent egy haláleset, jobban izgulsz, amikor a főhős menekül az erődben. A háttérben mindig ott van, hogy Roger nem James Bond, hanem egy 'átlagjani', attól függetlenül, hogy képeket lopkod hetente kétszer.
Nagyon jó film, hajrá norvégok, hajrá svédek.

Fejvadászok (2011) on IMDb