It (2017)

Még a borítóra is emlékszem, milyen volt rajta a háttér (fekete) és a bohóc (talán Tim Curry, aki a kilencvenvalahányas' adaptációban is szerepelt). Az egyik legjobb King regény, a Borzalmak városa mellett. 
King különleges képessége a szereplők hátterének aprólékos kidolgozásán kívül a gyerek/kamasz világ hiteles megjelenítése. Tökéletes példa az Állj mellém (1986). Ha ránézel ezekre a kölykökre, ha hallgatod őket, nem érzed azt, hogy kamu az egész, hogy ezt egy olyan forgatókönyv író írta, aki életében nem volt gyerek, vagy ha igen, az nagyon-nagyon régen volt.
Nem mellesleg ehhez kellenek igazi gyerek színészek, nem annak látszó 25 évesek és kell beléjük egy kis tehetség is. Hollywood az utóbbi pár évben nagy előrelépést tett, jó színészeket szedtek össze, akik között van a vásznon összhang, normálisan gyerekek, normális (vagy általában pont nem) gyerekkorral.

A film és a regény két külön világ, de aki ezen kiakad, ne menjen moziba, nagyjából soha többé.
Itt is Derry a helyszín, 27 évente gyerekek tűnnek el, ja és a 80-as évek közepén járunk, nem az 50-es évek végén (a gyerekkori szálról van szó).
Bill Denbrough vagyis a Dadogós Bill öccse eltűnik, mint ahogy sok más gyerek is. Bill nem akar belenyugodni, egy évvel azután is reménykedik, hogy Georgie életben van valahol. 
Elkezdődik a nyár, a gyerekek még mindig el-eltűnnek, az öccse még sehol és a hamarosan hétre bővült Vesztesek klubja (a zsidó, a hipohonder, a néger, az abuzált kiscsaj, a pápaszemes szófosógép, a kövér újgyerek'), Bill-el az élen hamarosan szembetalálja magát a Derry alatt lakó gonosszal. 

Rohadt sok jó poén van benne, na és persze káromkodás...ne gondolja már senki, hogy a tizenévesek, amikor látnak valami félelmeteset, azt mondják, "a macska rúgja meg, de félelmetes volt". Reálisabb, ha a fenti mondatban van három-négy csúnya szó, nem?
Richie-nek baromi jó dumája van, noha Finn Wolfhard-hoz (Stranger Things) szerintem maga a karakter nem illik annyira. De ez legyen a legnagyobb gondunk. Jó kis horror, vicces, érdekes karakterekkel, érdemes megnézni. Búcsúzóul itt egy Richie aranyköpés, ami ráadásul magyar szinkronnal is oké, ritka az ilyen manapság. 

"You punched me, made me walk through shitty water, dragged me trough a crackhouse...and  now I'm gonnahave to kill this fucking clown."

Az (2017) on IMDb