Focus (2015)

A magyar cím ehhez még annyi, hogy: a látszat csal. Ezzel nem is tudok vitatkozni. Jó filmnek látszott.
Nicky (Will Smith) a legvagányabb tolvaj/szélhámos az egész világon. Belebotlik a szakmát éppencsak tanuló Jess-be (Margot Robbie) és fel- majd átkarolja. Bevezeti a nagybetűsbe...Lopkodnak össze-vissza, de mivel ezt unalmas lenne 90 percen át bámulni, kell bele a Nagy Meló és sok átverés. Mindenki mindenkit. A rendező is a nézőket.


Csilli-villi tolvajmozinak tűnik először, amikor pedig kezdene érdekes lenni, átmegy egy romantikus katyvaszba, ahol a szeret-nem szeret-mégis szeret megy órák hosszat (én legalábbis úgy éreztem). Nem igazán tudják eldönteni, melyik mederbe folydogáljon a történet, habkönnyű romantika kis lopkodással, vagy szélhámosság mesterfokon, pici szerelmi szállal. Ha csak az egyik is jó lenne, talán nem érezném maga átvágva. A felvezető csapatmunka lopkodás a Szegedi Toros Fesztiválon, látványos, de baromira hihetetlen (abban az értelemben, hogy "na persze, ennyire hülye és figyelmetlen célpontok nincsenek") és így nagyon sokat veszít a varázsból.
A Nagy Balhé pedig hemzseg a logikai hibáktól. Nem tudom, olvasta-e valaki a forgatókönyvet úgy egészben, vagy csak elkezdték részenként leforgatni. A Smith-Robbie páros nagyon nem működik együtt, noha egyik sem rossz színész.
Halovány mozi, ha nincs jobb, Robbie miatt el lehet rajta bambulni, de akkor már inkább az Ocean széria. Ez meg max. egy nézés után a feledés homályában fog bűvészkedni.

Focus: A látszat csal (2015) on IMDb