Elysium (2013)

Neill Blomkamp rendező a District 9-hez képest kevésbé agyamentebb sci-fi sci-fi mozija. 
2154-ben a Föld inkább valami munkatáborhoz hasonlít, aki gazdag és előkelő,  mind az orbitális pályán keringő szuperluxus űrállomás, az Elysium lakója. 
Míg lent a nyomor és a 24 órás munka a jellemző (már ha van), fent mindenkinek megvan mindene, az egészséget is beleértve, ugyanis szuper gyógyító gépeik vannak.
 
Max (Matt Damon) egy gyárban dolgozik, de robotgyártás közben baleset éri, halálos adag sugárzást kap. Csak öt napja maradt! Valahogy fel kellene jutnia az űrállomásra, hogy meggyógyítsa magát. A nagy tervbe hiba csúszik, amikor is olyan adat landol véletlenül az agyában, ami mindkét oldalnak nagyon kell, így Max üldözötté válik.
Nos, valamelyik kommentben olvastam, hogy "iszonyatosan látványos, de a karakterek és a sztori is hidegen hagyott". Ezzel egyetértek. Max nem lett olyan szimpatikus karakter a történetben, hogy érdekeljen, mennyire megváltozik jó irányba. Hogy egy önző kis szemétből, aki csak az irháját menti, a végén egy összetákolt megváltó lesz és és beteljesíti a végzetét.  
Jodie Foster elég unalmas a gonosz védelmi miniszter szerepében, őt aztán pláne nem lehet kedvelni. Az egyetlen érdekes karakter Kruger (Sharlto Copley) a félig robot, de teljesen szociopata zsoldos, aki Max fejét akarja.
Szóval jobb, mint egy átlagos sci-fi, de távolról sem tökéletes. Lekötött, szóval egyszer nézhető, de semmi extra.