Robot & Frank (2012)

Ennyi jó színész egy sztoriban, ami egy háztartási robot körül forog (a fejemet vakarom).

Frank (Langella) a nyugdíjas éveit a civilizációtól elvonulva akarja kellemesen eltölteni. A nem túl távoli jövőben játszódik történetünk, ultra vékony telefonok és robotok világában. Sajnos az öregúr kedvenc könyvtára sem kerülheti el a digitalizálást. Pedig ez az egyetlen hely, ahol jókat a flörtöl a hasonló korú Jenniferrel (Susan Sarandon). Hiába, a technika elől nincs menekvés, egy nap ott kopog az ajtón az ajándék háztartási robot. Először csak kóstolgatja egymást a két főszereplő, majd ahogy ez lenni szokott, jól összebarátkoznak.

Na, mondom, hogy lesz ebből valamire való film, aztán előkerülnek a múlt sötét titkai és valamivel izgalmasabb lesz. Később a rendezőnk felpörgeti az eseményeket, hogy aztán hiphop le is zárja, de még egy meglepő fordulatot is arcunkba tol.
Nulla egyediség, de legalább mosolyogtató, ahogy Frank ledarálja a régi mestersége fortélyait.

A robot és Frank (2012) on IMDb

Black Rain (1989)


Nick Conklin (Michael Douglas) és Charlie Vincent (Andy Garcia)  élik a New York-i nyomozók mindennapos életét. Egy kis belső ellenőrzés Nick ellen pár eltűnt dollár miatt, egy kis lövöldözés egy étteremben pár halottal. Viszont elfogják a gyilkost, Sato-t és azt a feladatot kapják, hogy kísérjék vissza Japánba, mert elég nagy halnak számít és otthon sok-sok csúnya dologért körözik.
Rutinmunkának, szinte egy kirándulásnak számítana, ha Sato nem tűnne el a reptéren, a leszállás után. A feladat, hogy megkeressék, mindezt egy idegen országban, egy számukra ismeretlen közegben. Segítségükre van elvileg Masahiro (Ken Takakura), a karót nyelt japán zsaru, de őszintén szólva nem könnyíti meg nagyon a dolgukat.

Nagyon jó kis film, hamisítatlan nyolcvanas évek, de ez nem ijesszen meg senkit. A rendező, Ridley Scott egy olyan félelmetesen szép, mégis idegen Japánt mutat be, ahol én is, mint néző idegenül érzem magam, átérezve szegény Nick és Charlie elveszettségét. Egy az egyben a Szárnyas Fejvadász c. film jutott eszembe a képi világról. Ha pár kockát kivágnának az egyikből és belecsempésznék a másikba, észre sem venném.

Douglas, Garcia és Takakura hármas telitalálat a főszerepekre. Douglas már nem az a kis nyápic jól öltözött nyomozó, mint a San Francisco utcáin sorozatban. Bőrdzsekis-motoros lerobbant arc, aki bizony elrak pár dolcsit a piszkos pénzből. Majdnem annyira jó lerobbantdeugyanakkorlazaéskirály' nyomozó, mint Bruce Willis.

A film nem robbantott bankot a maga idejében, de szépen lassan, az évek során kultfilm' státuszra emelkedett, köszönhetőn a fent említett látványnak és hangzavarnak (Hans Zimmer).
Ja, még érdekesség, hogy a főgonosz Jackie Chan lett volna eredetileg, de ő elvből nem vállal negatív szerepet...az már mindegy, hogy nem is japán, hanem kínai. A Sato-t alakító színész betegen játszotta végig a forgatást, amit állítólag Ridley Scott nem is tudott. Az amerikai bemutató után pár héttel halt meg rákban.
Megnézni (itt lent) egyedül vagy haverokkal, sör+chips legyen kéznél.

Fekete eső (1989) on IMDb

Ruby Sparks (2012)


Sokszor előfordul, hogy egy forgatókönyvíró rendezi a saját filmjét. De az nagyon ritka, ha egy író vállalja filmje főszerepét. Erre láthatunk most gyönyörű példát.
Calvin (Paul Dano) egyetemei évei alatt írt egy nagy sikerű könyvet, manapság azonban a pályája hanyatlóban van, ráadásul el is vált azóta. Írói válságból való kilábalás gyanánt a pszichiátere tanácsára, amolyan házi feladat gyanánt pár sort papírra vet, különös kutyájáról és emberek viszonyáról. Innentől váratlan fordulat következik be az életében, megismerkedik a parkban Rubyval (Zoe Kazan) aki fenekestül felforgatja főhősünk életét. De ki is ez lány valójában?
Szerencsés fickó ez a Dano gyerek, két filmben is ugyanazt a "megnemértett író" karaktert kell hozni és mindkét filmben simán lejátssza valaki a vászonról, legutóbb DeNiro, most meg egy üde fiatal leányzó, meglepő könnyedséggel. Egyedi történet egy szerelmi kapcsolat árnyoldalaival és meglepő fordulataival.
Az utóbbi évek legjobb romantikus kikapcsolódása, Jucinak biztos tetszene.

Fejbenjáró bűn (2012) on IMDb

A Nightmare on Elm Street (2010)


Nincs semmi egyedi, vagy különleges a filmben. Tinik rohannak, kicsit megállnak, hogy utána jobban megijedve még gyorsabban fussanak. Az egyetlen kellemes momentum a filmben Rooney Mara, aki egy remek kis csaj! 
És ez nem folytatás egyébként, hanem remake. Mondanom sem kell, hogy kár volt. Legalább látványos halálnemek lettek volna benne...vagy valami....bármi...


The Millionaire Tour (2012)


Semmi húzónév, a rendező is szinte ismeretlen, csak a sztori érdekes.
Főhősünk kinézet alapján az tipikus ügynök fazon, menő öltöny, hibátlan fogsor, trendi séró. Sajnos élete legrosszabb döntését hozza meg, amikor beszáll egy feltűnően olcsó taxiba. A dél-amerikai országokban új divat üti fel a fejét, a milliomos túra. Ez nem más, mint két fegyveres ámokfutása egy aktatáskás fazonnal. Útközben több ATM-nél megállítják a sofőrt, hogy a balek minél több lóvét szedjen ki, amíg le nem merül a kerete. De esetünkben nem akárki ám a hátsó ülésen ülő fickó, legalább is ha ő az, akkor emberrablóink nagy gondban vannak. Egy mítoszon alapuló, jól induló történetet tol rendezőnk az arcukban, de film közepénél sajna lelaposodik. A végkifejlet viszont erősen a blama határát súrolja, amolyan ”jó győz a rossz meg elbukik” száj ízt hagy bennünk. A B-listás színész bagázs meglepően jól teljesít, ad egy amolyan színházas (kamrás) fílinget' a mozinak.
A közepesnél egy fokkal jobb.
tás

Identity (2003)


Valahol a nevadai sivatagban, egy lerobbant motelben "véletlenül" összejön pár ember. Egy sofőr, egy volt híresség, apa és pici fia (közben anyu autóbaleset miatt haldoklik), fegyenc és egy rendőrtiszt, fiatal szerelmespár és még páran. Éjszaka van, az idő szar, a hely elhagyatott, az emberek meg elkezdenek hullani...
A történtet egyszerűnek tűnik, de bizony tartogat meglepetéseket a kedves nézőknek. Olyanokat is, amikor úgy érzed, az ütő megáll benned. Tuti jó film, a Tíz kicsi indián 21. századi változata. Szinte.
Nyugodtan nézd meg, ha mered.

Azonosság (2003) on IMDb

Skyfall (2012)


Bond 23. ámokfutása a második legnagyobb fan tolmácsolásában, legalábbis a blog írói között.

James (Daniel Craig) a legnagyobb török bazárban üldözi a rosszfiút, akinél van valami, ami nem az övé, mígnem egy vonat tetején jön a csihi-puhi. Sajnos a  segítő társ (ügyeletes Bond lány) lelövi főhősünket. Na de ugye volt már ilyen a történelemben, legkedveltebb ügynökünk feltámad poraiból, mikor a tudomására jut, hogy a titkosszolgálat főhadiszállásán valaki robbantott. 

Megkezdődik az őrületes hajsza az agybeteg Silva (Javier Bardem) után, aki mint ha mindig egy lépéssel Bond előtt járna. Meg kell hagyni, a franchise történetében a legjobb főgonoszt hozza Bardem (megérdemelte volna legalább az Oscar jelölést). A Q-t alakító Ben Whishaw egy kicsit nyers választás, de ez még belefér az új irányvonalba.
A helyszínek gyönyörűek, a lányok úgy szintén. Amit még külön kiemelnék a forgatókönyvből: zseniálisak azok a morzsák, amik egy korábbi 007-es filmre utalnak vissza (pl. Aston Martin). Jelentem, a főcím és az aktuális betétdal (Adele-Skyfall) a legjobb, amit valaha láttam és hallottam.

Az hiszem az újjáéledt titkosügynökünk második legjobb filmjével van dolgunk.
A Casino Royal-t nálam még mindig nem tudták űberelni.
Skyfall (2012) on IMDb

The Last Stand (2013)


Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) sheriffként keménykedik egy határmenti kisvárosban. Cortez (Eduardo Noriega) félelmetes drogbáró, szökésben az FBI elől, pontosan ott tervezi az illegális határátlépést. Hát ennyi a történet.
Nekem bejött, sokkal jobban tetszik, mint az Expendables sorozat. Ugyanannyira egyszerű a sztori, de működik a film, régi vágású tökös akciómozi, tőmondatos kemény beszólásokkal. Aki Svarcin' nőtt fel, nem fog csalódni.


Arlington Road (1999)

A szomszéd
A kilencvenes évek két nagy sztárja egy igen csak feszült thrillerben.

Farday és a Lang család kertvárosi életútját egy szerencsétlen baleset hozza közelebb egymáshoz. A srácok hamar összenőnek így a szülők is kénytelenek összebarátkozni. A feleségét nem rég tragikusan elvesztő egyetemi tanár Michael (Jeff Bridges) először szimpatizál az új szomszéddal. Egy idő után ahogy egyre közelebb kerül a két família, egyre több sötét titok kerül elő az építész Oliver (Tim Robins) múltjából bombákról és egyéb terrorizmusra utaló nyomokról.

Izgalmas krimi élmény megfűszerezve a kor minden bájával és nyűgjével. Robinsnak köszönhetően a karaktere igazán félelmetes, de a feleségét játszó Cusak nővér is telitalálat.
Mostantól én is más szemmel nézek minden szemközt lakókra.

Angel Heart (1987)

Brutál jó film, félelmetes atmoszférával. Mickey Rourke sokak szerint ekkor volt pályája csúcsán, De Niro-val kiegészülve remek párost alkotnak. Egy kis misztikum, déli voodoo hangulat, izgalmas és néha befosatós sztori. Minden megvan egy esti jó filmhez. Ász.
A New York-i magánzsarut megbízzák, hogy a találjon meg egy énekest. 
Beleveti magát a déli mocsárvilágba, ahol a huszadik századi törvények mellett egy ősibb és félelmetesebb hatalom is jelen van. 
A nyomozás során mindenki, akivel beszélt, mindenki, aki segít neki, holtan kerül elő. 
Angel (Rourke), ahogy belemászik az ügybe, nem csak a nyomozás szálait veszíti el, hanem lassan a józan eszét is.

Angyalszív (1987) on IMDb

Law Abiding Citizen (2009)


Clyde Shelton (Gerard Butler) kissé pipás az igazságszolgáltatásra, miután felesége és kislánya gyilkosát pár év után kiengedik a börtönből. Nem is szarozik, elintézi az ürgét, de ez neki nem elég. A rendszer is rossz, azt is kezelésbe akarja venni, kezdve a menő ügyésszel (Jamie Foxx).


Nézhető kategória (IMDB) annak ellenére is, hogy a közepétől már rendesen elrugaszkodott a forgatókönyv író a valóság talajáról. Jamie Foxx pedig bármilyen szerepet játszik, mindig úgy megy, mint egy laza, nagymenő rapper. Ügyészként ez kicsit fura.
Egynek elmegy.

Törvénytisztelő polgár (2009) on IMDb

Magic Mike (2012)


Ugyan, Soderbergh már megint mibe tenyerelt bele?!
Mike (Channing „ügyeleteszsépfiú” Tatum) élete nem szól másról, mint a végeláthatatlan bulikról és csajozásról. Ugye mi is cserélnék vele?! Egy sztriptíz bárban dolgozik keményen, de közben régi álma (bútorasztalos) valóra váltására spórol. Összeismerkedik a szinte még kölyök Adammel, aki belecsöppen a vetkőző férfiak álomszerű világába. Persze ő nem az a jó fiú, mint főhősünk. Hamar a rossz nők és színes tabletták csapdájába kerül. Ezt a hullámvölgyet igyekszik meglovagolni kedvenc rendezők, a mozi ebből a szemszögből teljesen profi. Viszont a forgatókönyv már dadog egy kicsit, néhol érthetetlen főszereplőink viselkedése és tök fölöslegesen van benne egy gejl' szerelmi szál is. Talán, hogy így legalább egy okos nő is legyen a buliban (nem tudom)? Most felesleges nem szapulom Tatumot, nem élete szerepe az biztos, inkább kiemelném Matthew McConaughey -t, aki szinte tökéletes a bártulajdonos szerepében.
Kedves férfi társaim megnyugtatására közlöm, hogy a temérdek kanfar ellensúlyozása miatt elég meztelen nő is helyet a kapott a filmben.
tás

Gangster Squad (2013)

Ha nem szerepelne benne ennyi sztár (Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone, Josh Brolin), ez a film a kutyát sem érdekelné. Továbbmegyek, jobb lenne, ha nem szerepelne benne ennyi A kategóriás színész. 

Valahol olvastam, hogy úgy készülhetett el a mozi, hogy valakinek volt sok-sok pénze, volt pár ráérő, felkapott színész, rájuk adtak pár korhű öltönyt, kalapot, a szájukba mehet a cigi, a kezükbe dobtáras Thompson géppityu' és kész is egy menő gengszter film. A fiúk és lányok imádni fogják, hiszen benne van Gosling és Stone. Micsoda ötlet!

Hát tisztelt urak és hölgyek, csak a lényeg maradt ki. Az előbb felsoroltak ellenében azért csak feltűnik a legközhelyesebb történet, a kiszámítható és unalmas sztori, a szerintem béna színészi játék. Pedig szeretem az ilyen stílusú filmeket. Sean Penn maffiavezérként tetszett, de azért nem biztos, hogy ezért megéri megnézni. Csak ha nagyon nincs más.

Flight (2012)


Denzel Washigton 2013-as Oscar jelölése egy alkoholista pilóta megformálásáért.
Whip (Washington) éli a légi forgalomban dolgozók tökéletes életét. Minden meló után jól kirúg a hámból és az éppen aktuális macájával átdorbézolja a pihenő időt.De egy simának tűnő útjából azonban rázós rémálom lesz, de hála a rutinjának és a jó erős kávénak, főhősünk leteszi a szétroncsolódó gépet. A nép rögtön szuperhőssé kiáltja ki, csak azok a fránya közlekedés biztonságiak nem szállnak le róla. Pedig a kórházban még egy belőtt angyalkával (Kelly Reilly) is összehozza a sors, ironikus szerelem kezdete. A pilóta belső küzdelemének (a szeszel) lehetünk részese kb. 1,5 órán keresztül, hogy igazi drámával érjen a film. Színészekre nincs okom panaszkodni, mellékszerepekben is igazi zsenik (John „anyagos” Goodman, Don „kib***ottjóügyvéd” Cheadle) brillíroznak. Zemeckis üdén vezényli az élő szereplőket és az operatőr pedig remekül teszi a dolgát.
Teljesen fogyasztható film, nem csak Denzel rajongóknak.
tás

Rise of the Guardians (2012)


A négy őrző (a tetkós Mikulás, Homokember, a Húsvéti Nyuszi és a Fogtündér), kiegészülve a link, komolytalan Dér Jankóval szembeszáll a Mumussal, hogy megmentsék a gyerekeket a rémálmoktól.
Minden animációs filmnél elkövetem azt a hibát, hogy a Shrek-hez hasonlítom...persze úgy már nem tetszik annyira, mert az viccesebb, jobb, stb. Igen ám, de az animációs filmek 99 százaléka viszont gyerekeknek készül, szóval én vagyok a hülye. Miért nézem, ha már tudom, hogy nem fog tetszeni és nem én vagyok a célközönség? 
Itt próbáltam nem elvárásokkal nézni a filmet és jobbára tetszett is. Nem nézném meg még sokszor, de jókat elnevetgéltünk rajta, a jetik különösen viccesek. 
Másfél órás kikapcsolódásra pont megfelelő.



U Turn (1997)


Tás, Joe és én, borozgatás és klip nézés közben megállapítottuk, hogy Jennifer Lopez elég gáz, mind kinézetileg, mind színészileg, de voltak, vagy volt egy jó pillanata. Oliver Stone rendezésében az U Turn.
Majdnem vízválasztó, mivel Stone-nak  sem ment ezután olyan királyul, 99-ben még kijött a Minden héten háború, ami egy remek film attól függetlenül, hogy a sport filmeket messziről kerülöm.  Dzséló'-nak meg jött a sok trágya romkom...
Szóval megállapítottuk, hogy Lopez jó a filmben (Sean Penn és Nick Nolte mellett), sőőt, jól is néz ki és hogy ez egy ász kis mozi!
Hétvégén meg is néztem újból, igazán élvezetes, egyedi film.