Comme un chef (2012)


Gasztro-őrület...Ramsey, Jamie, Nigella, Hugh Fearnley...nézem, de nem csinálom. De ezeken bambulok el szívesebben mostanság. Kapóra jött ez a kis francia szösszenet. Kajáról szól, jó színészek és végre nem egy angol mondja meg, milyen a jó kaja és azt hogy kell elkészíteni.
Alexandre Lagarde (Jean Reno) sztárséf éppen válságban van. Már régen nincs új ötlete, sőt, úgy néz ki, a régieket is kezdi elfelejteni. Ha elveszít egy csillagot is az étterme, ő mehet az utcára és majd jönnek helyette a molekuláris biológus/tudós-szakácsok zselélevessel meg minden sz*rsággal.
Szerencséjére találkozik egy őstehetség fiatal szakáccsal, aki felfrissíti az öreget és az étlapot is. A furcsa páros párkapcsolati és szakmai hullámvölgyeken át, terhes barátnővel az oldalukon, vidéki fogadókon keresztül végül csak eljut a boldog befejezésig.
Igazából a történet leül a közepén és van benne pár idegesítő jelenet (az ellenség kikémlelése álruhában), de összességében egy simán nézhető kis francia vígjáték, egy esős délutánra...

Én, a séf (2012) on IMDb

The Best Exotic Marigold Hotel (2011)


Egy újabb film, amely harmadik világot hivatott népszerűsíteni, és ugye bár a Gettó Milliomos óta tudjuk, hogy ezzel akár Oscart is lehet nyerni.
Néhány megkeseredet, de még élni vágyó idősebb angol, úgy dönt szakítva a ködös Albionnal, helyette az egzotikus Indiát választja, még élni akarok címmel. Akad köztük férjét gyászoló, mint Evelyn, aki talán leggyorsabban alkalmazkodik az új helyzethez, de olyan is akad, aki dacol a változás ellen, például a vaskalapos Muriel (Maggie Smith). De hogy lesz ebből szívszorító mese, hisz nagy csoda már nem vár idős hőseinkre. Talán a hotelt üzemeltető Sonny küzdelme a szerelemmel, megfeleléssel, felnőtté vallással a legdrámaibb még is a filmben.
Egy digitális prospektus az ország szépségével és árnyoldalával.” India én így szeretlek!”
tás

The Princess Bride (1987)



„Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.”

Valami alap fantasy mesének ígérkezett, vágjunk is akkor bele.
A nagyapa (Peter Falk) meséli kis unokájának ezt a régi történetet, először a fiút nem érdeklik a romantikus részek, aztán egyre jobban bele mélyednek. Maga a történet a paraszt fiú (Cary Elwes, gyermekkorom kedvenc színésze, a végén még visszatérek rá) és a nemes lány (a fiatal Robin Wright) között szövődő szerelmi románc. Westley egy szép napon elindul szerencsét próbálni, de nem tér vissza többé. Az idő múlásával a herceg kezd érdeklődni Boglárka iránt. A menyasszonyt meg idő közben elrabolja Vizzini bandája (Óriás, Bajvívó), de őket viszont követi a híres Roberts a rettegett kalóz, aki végzett Westleyvel is. Ha szereplők innen-onnan összelopkodását és gagyi trükköket levesszük, elég tűrhető mozit kapunk. Jó poénokkal, ötletes képi megoldásokkal és pofon egyszerű történettel.
Ha mindenképpen bele akarsz vágni, akkor nézd meg előtte a Robin Hood a fuszeklik fejedelmét és keress párhuzamot a két film között.
tás

Pandorum (2009)


Sci-fi, méghozzá a mutáns/űrzombi/predátorok elől egy eleve zárt térben (űrhajó) menekülős, mi vagyunk a Föld utolsó reménysége fajtából.
Bower tizedes (Ben Foster) arra ébred a hiperaltatásból, hogy nem is tudja, mi van...ez még nem nagy szám, mert a hiperaltatás után, mint ahogy az köztudott, átmeneti amnézia léphet fel.
A gond, hogy utána sem tudja, mi van, mivel sehol senki ezen a baromira nagy hajón. Összefut Payton-nal (Dennis Quaid) és együtt akarják kieszelni, hogy mi van...csak van valaki azon a hajón, ahol még szunya előtt vagy 60 ezren voltak!
Igen-igen, sokan, mert a Föld túlnépesedett és irány a Tanis nevű bolygó, a kánaán...mivel továbbra sem tudják, mi van, de azt sejtik, hogy a reaktor halódik. Így Bower elindul, hogy megnézze a reaktort és hogy mi van...útközben hozzácsapódik egy dögös-harcos tudós és egy földmíves kung-fu sztár. Együtt menekülnek a mutáns/űrzombi/predátorok elől.

Mint egy fantasy. Mint a Gyűrűk ura. Juss el a reaktorig, Frodó...ill Bower...már csak egy mágus hiányzik.
Egyszerű, mint a pofon, de ász a látvány, egy kicsit félelmetes is. Ha tetszett pl az Event Horizon, szerintem ez is bejön majd.
Jól szórakoztam rajta, nem is kell több egy ilyen sci-fi szegény évben.

Pandorum (2009) on IMDb

Zodiac (2007)

Zodiákus
Nálam, ha thrillerről van szó az etalon a Hetedik, ezért (ugyan az a rendező) vártam kíváncsian ezt a filmet.


A film első felében egy San Francisco-i újság minden napjaiba pillanthatunk be. Megismerjük a nagyágyú Pault (Robert Downey Jr,) a sztár újságírót és a visszahúzódó karikaturistát, Robertet (Jake Gyllenhaal). A két ellentétes karakter között a kapocs, egy Zodiákus nevezetű sorozatgyilkos, aki leveket küld a lapnak minden egyes akciója után. A két férfi közt különös barátság alakul ki. Hozzájuk csapódik az ügyben nyomozó rendőr páros is.  Különösen Davidet (Mark Ruffalo) kavarja fel dolog és mindent elkövet, hogy elkapja az elkövetőt.

Izgalmas, lapos, izgalmas, lapos és hosszú, röviden a filmről. Korhűség kiváló, a filmkockái sötét tónusúak  és itt az eső is (a hetediknél jobban működött). Inkább dráma és történelem, mint izgalom és rejtély.
Nagy akaraterőt kíván a végignézése, cserébe kapunk kiváló színészi alakításokat és egy erős korrajzot.

Zodiac (2007) on IMDb

After the Sunset (2004)


Max (Pierce Brosnan) és Lola (Salma Hayek) két, önmagát nyugdíjazó mestertolvaj. Gondtalanul éldegélnek egy trópusi szigeten, a legnagyobb bajuk - legalábbis Max baja - hogy ez az élet egy kicsit unalmas.
Mit ad isten, a közeli luxushajón éppen egy óriás gyémántot állítanak ki. Ráadásul feltűnik egy régi arc is a múltból, Stan (Woody Harrelson) FBI ügynök, aki biztos benne, hogy Max és Lola nem bír majd ellenállni egy ekkora csábításnak. 
Egy nagyon kellemes kis délutáni mozi, egy nem túl izgalmas történettel, de annál jobb színészekkel. Összebújós kis limonádé, ami annyira egyszerű, hogy az már magában megmosolyogtató.

An American Werewolf in London (1981)


Régi nagy klasszikus és hogyan lehet, hogy még nem láttam!?
David és Jack két amerikai turista egy szép napon elindul felfedezni a kies Anglia gyönyörűségeit.  Végül is egy kocsmába (tipikus brit helyszín) kötnek ki, melynek még a nevei is hátborzongató: „A lemészárolt bárányhoz”, hát még a csendes helyiek. A főhőseink rögtön rájönnek, hogy nem kívánatos vendégek, ezért tovább is állnak. Ez után senki ne csodálkozzon, hogy meg is támadja valami szörnyűség a kis társaságot. David három hét múlva egy fővárosi kórházban ébred egy szép ápolónő karjaiban (romantikus szál). De ahogy egyre közeledik a telihold, főhősünk kezd egyre furcsábban viselkedni.  A film nagyon jó képekkel indul, a ködös Albioni tájba szinte bele borzong az ember. Később átevődik a mozi London nyüzsgő belvárosába, de feszültség végig marad. Nem érződik rajta a technikai lemaradás. Az átváltozás egy igazi film klasszikus, mindenkinek látnia kell.
Rögtön a szívembe lopta magát. …. látni és meghalni! (Vagy valahogy így van)
tás

Brick (2005)

Beépülve

Pin: Olvastad Tolkient?
Brendan: Mit?
Pin: Tudod a Hobbitot?
Brendan: Igen.
Pin: Az ő leírásai nagyon jók.
Brendan: Khh...igen.
Pin: Odavágyódik az ember.

Rian Johnson (Looper) bemutatkozó filmje első ránézésre önfeledt szórakozásnak tűnik.
Brendan (Joseph Gordon-Levit) volt barátnője után kesereg. Egyhangúan (Suli, haverok) tengeti mindennapjait és érzi, valami nincs rendben az exével. Főhősünk egy telefonbeszélgetés és egy különös cetli után nyomozásba kezd. Ahogy egyre mélyebbre hatol, úgy ráébred, hogy a békésnek hitt iskolában egy kábszeres bűnbanda ütötte fel a fejét.
Tinédzserek a felnőtté válás küszöbén, komoly gondokkal. Tini/kriminek elég durva, felnőttnek meg elég halovány. Száraz, nyers képek, jobbára életszagú érzésekkel. 
Viszont egyszerű és jó film, egy tabu témáról.
Brick (2005) on IMDb

Total Recall (2012)


Régi/új film, Phillip K. Dick novellája nyomán. PKD, minden, csak nem szokványos író. Ez még azokon a filmeken is meglátszik, amik tőle "veszik" az ötletet, pedig a filmek általában eltérnek az eredeti történettől. Mutatom is, mire gondolok: Blade Runner, Különvélemény, A felejtés bére, Sorsügynökség, pl. Nem szokványos sztorik, ötletesek, sokszor elgondolkoztatóak (mivel ez nem egy könyves blog, nem mondom, hogy olvass PKD-t, de azért hajrá).


Az új Total Recall rendesen látványos, pörgős és meglehetősen átlagos. Colin Farrell jó színész, akciósztárként is szuperál, Kate Beckinsale-el együtt örülhetnek a fiúkák és lánykák, mindenki tud valakire bambulni a moziban. Összehasonlítani a régi verzióval botorság, sokáig lehetne sorolni, hogy ebben ez a jó, abban meg az a rossz...filmnek elmegy.
Látványban egy az egyben Blade Runner (Colony), sokszor egy kis Különvéleménnyel (ugrabugra a lebegő autókon) fűszerezve mindezt az új Batman feszültséget teremtő háttérzajára.
Nem egy rossz film, de a jótól is távol van.
De azért Kate Beckinsale helyett a cro-magnoni állkapocs Jessica Biel? Colin, te hülye vagy.

Az emlékmás (2012) on IMDb

Otto e mezzo (1963)


Egy valamire való mozi örültnek (szerény személyem) barátságot kell kötnie Fredóval (Fellini).
Guido (Marcello Mastroianni) szinte megszólalásig hasonlít élire vasalt öltönyös amerikai kortársaihoz (Gable, Stewart, Peck karakteri) talán egy kicsit emberibb.  Főhősünk a rendezői válságát egy isten háta mögötti szanatóriumban pihenné ki, de rémálmai, kollégái, szertetői gyötrik őt. Mastroianni lassú, mély hangján az élet bölcseleteiről narálása, akár egy agykontrollnak is felér. Fellini a kor minden szépségét lencse végre kapja, karakterei olyanok, mint ha egy régi divatlapból léptek volna elő. Talán nem merül el az abszurditásban annyira, mint más filmjeibe, de így terhes nehezen emészthető víziók tesz elénk. A főbb női szereplők (Carla, Claudia, Luisa) életérzései finoman tükrözi az régimódi társadalmi elvárásokat (a feleség holtig szeret, a szerető buta). A születendő film körül lebzselők tényleg idegesítők, a színészek irritálok, talán ezért is maradnak ezek a jelenetek a valóság talaján. A vészjósló vissza tekintések Guido gyermekkorában, annyira olasz, hogy szívemnek már szinte fájt. A gyönyörű finálé pedig magáért beszél.
Valamire való filmrajongónak mindenképpen érdemes…

The Artist (2011)


A XXI. századba hogyan történhet meg, hogy egy némafilm söpri be a legnívósabb díjakat. Nekem ezt látnom kell. 
Az első 15 perc után rájövök, hogy nem szeretem a néma filmeket. Ezért átadom lehetőséget, hogy más írjon róla. J

The Dictator (2012)


Nekem valahogy a Bruno és Borat sem jött be, nem is értem miért vágtam akkor bele.
Aladeen (Sasha Baron Cohen) egy a nagy diktátorok közül, saját olimpiát rendezhet és kénye-kedve szerint elteheti azt, aki az útjában áll. Egy amerikai körút után megbuktatják a hatalmát és végeznek akarnak vele. De ő megmenekül és megpróbál rájönni, ki áll a dolgok hátterében. Közben szerelmes is lesz a szőrös hónaljú aktivista Zoeyba (Anna Faris) és új barátokra lel. Cohenék visszavették a tempót, próbálnak egy kicsit konszolidálódni. A gúnyrajz itt is erős, mindenkit kifikáznak, aki az utóbbi évben az amerikai napilapok hasábjain szerepelt.
Csak erős idegzetűeknek és szimpatizánsoknak. Kihagyható.
tás

The Lucky One (2012)


Na mondom, nézek egy jó kis tengerészgyalogosos filmet …
Logan (Zac Efron) valahol a Közel-Keleten, a fronton keresi létének értelmét. A porban talál el fényképet, ami megmenti az életét. Robbantások és tűzharc után végre sikerül leszerelnie, de otthon sem találja a helyét. Ezért úgy dönt, megkeresi a fotón lévő lányt. A továbbiakban megfeledkezünk a háború borzalmairól és egy kutyás romantikus film veszi kezdetét, elcsépelt közhelyekkel.
Unalom, unalom, unalom…
tás

Project X (2012)

A buli elszabadul
Ha ki jön egy új tini/buli film, akkor előszeretettel a „mérföldkő” jelzővel illetik.

Thomas és haverjai a város legmenőbb partiját akarják összehozni. Csak egy baj van, annyira lúzerek, hogy senki se hisz bennük. Costa a banda hangja, minden követ megmozgat, hogy extra hírverést kapjon a party. Ezek után össze is jön főszereplőknek a nagy képtelenség.

A séma a szokásos egy a havercsaj és suli bombázója közti évődés és a manapság kötelező dokumentarista stílus (Egy kamera rögzíti). A körítés merész (csöcsök minden mennyiségben) de a történet kifullad a hangyák a gatyába szinten.Felejthető tákolmány.

Project X - A buli elszabadul (2012) on IMDb

The World's Fastest Indian (2005)


Átlag magyar állampolgár biztos nem vágja le a címe alapján, hogy ez egy motorokról szóló film.

A motor mániás idősödő Burt Munro (AnthonyHopkins), olyan mintha a kicsit örült Zsákos Bilbó lenne Új-Zélandról. Elvan a maga kis dugattyúkkal és gépzsírral teli, kisvárosi világában. Ugyanakkor vágyik egy gyorsasági versenyre, ahol megmutathatná, hogy ő mit is tud az Indiánjával. Követője is akad bőven. Először csak a szomszéd kisfiú, majd a polgármester és még sokan, még egy bank vezetőjét is meggyőzi, hogy adjon kölcsönt a rozzant viskójára. Végül is főszereplőnk elindul a nagy útra, ahol persze mindenkit levesz a lábáról a régimódi, kedves stílusával. Legfőképpen a vele egykorú mamákkal kerül intim kapcsolatban. 

Burt mindenhol azt hangoztatja, hogy ő a tűzhányók és az érintetlen természet országából érkezett, mégis a mozi inkább egy nagy Amerika reklám.
Akkor miért is érdemes megnézni? Hopkins gyönyörű játékáért és az egyszerű még is nagyszerű történetért.

A leggyorsabb Indian (2005) on IMDb