Stolen (2012


A sokszor emlegetett felesleges film kategória. Will Montgomery (Nicolas Cage) egy balul sikerült rablás miatt börtönbe kerül. 8 év múlva szabadul, de az biztos, hogy már végzett az alvilággal, jó útra tért. Ja, az első 10 percben, de mivel a régi haverja elrabolja a lányát, cserébe az utolsó rablásban szerezett pénzért, Will újra akcióba lendül. Mivel az a zsé' már nincs meg, újra szereznie kell 10 milliót...így megy ez.
Itt már majdnem örültem, hogy Cage kezd kilábalni a szar filmekből, de ez már megint egy visszalépés...igaz, apró lépés, de mégis. 
Ha a filmben nem ő szerepelne és nem lenne benne az általában fantasztikus Danny Huston (FBI ügynök), akkor ez a film simán B kategória. Nem nézed meg, ha megnézed sem igazán tetszik és tuti, hogy másnap már nem emlékszel rá.
Kár a gőzért.
ignem

The Amazing Spider-Man (2012)


Most írjam le a történetet? Megint? Oké, ez kamu volt, amióta megy a blog, nem is néztem meg, ergó nem is írtam róla. Meglepetés volt a film, a kellemes fajtából. Sok év tökölés és balfa*ság után a stúdió úgy döntött, előröl kezdi a Pókember sztorit. Mondjuk a 3. rész után nem csodálom, hogy nem akaródzott felvenni a fonalat...annyira mélyen volt.
Szóval fanyalogva ültem neki, de most komolyan mondom, a Pókfej' tényleg "amazing" volt. Nagy kedvencem volt a képregény, szóval van alapom összehasonlítani...itt a Pókember sokkal Pókemberesebb, majdnem olyan Pókember, mint a képregény alap Pókembere...teccik' érteni?? 
Nagyon hiányoltam a poénokat az eddigi filmekből. Az előzőekben is volt elvétve, de itt már hangsúlyosabban jelenik meg. Harc közben Pókembernek be nem állt a szája (lásd pl: Lányszöktetés Skorpió módra, 1991. augusztusi szám) ez végre a filmben is látható/hallható (jó jelent a gyík és a pók bunyója a suli folyosón..."oh no. somebody's been a bad lizard"- hát ezen elröhögcséltem vagy fél órát).
Andrew Garfield (Peter Parker) nagyon hozza a karaktert, tündibündi Emma Stone pedig a tündibündi Gwen Stacey-t. Ahogy szokták mondani, működik köztük a kémia, mondjuk Stone kiasaszonnyal nem lehet nehéz...hogy mennyivel szebb/jobb/okosabb, mint a kalácsképű Kirsten Dunst, az már fogalom.
Attól függetlenül, hogy jó színésznek tartom, Rhys Ifans a Gyík szerepében sehogy sem tetszett. Még valami nagyon jó, majd elfelejtettem. Ben bácsi (Martin Sheen) sosem volt még ennyire Ben bácsi, na. És még a Stan Lee cameo is ász...most befejezem, de még sorolhatnám...
Pókember rajongóknak nem fog csalódást okozni. Nem ez az év legjobb filmje, de jól szórakoztam rajta.
ignem

Los ojos de Julia (2010)


Julia ikertestvére, Sarah a háza pincéjében felakasztja magát (IMDb). A hivatalos álláspont szerint azért lett öngyilkos, mert nem bírta elviselni, hogy a szeme világát helyrehozó műtét sikertelen volt és örökre megvakult.
Julia és a férje egy rövid időre beköltözik Sarah házába, hogy elrendezzék a dolgokat. Julia egy idő után gyanítani kezdi, hogy talán a tetvére mégsem lett öngyilkos, hanem megölték.
Senki nem hisz neki, uh. hamar meg kell találnia a tettest, mivel ő is ugyanabban az öröklött szembetegségben szenved, mint a testvére.


Bár a forgatókönyvön lett még volna mit csiszolni, akad pár lik', a végeredmény így is remek.
Nem panaszkodhatom, ebben a hónapban szinte csak jó filmeket néztem. Kiváló színészek, sötét, borongós hangulat, hihetetlen atmoszféra. 
Egy-két jelenet bekerülhetne a nagykönyvbe is (a folyosón futás a felkapcsolódó lámpák után, vadászat a sötétben fényképezőgéppel, stb).
Itt-ott f*stam is rendesen, nem gyenge idegzetűeknek való film.
És persze, hogy Guillermo del Toro a producerek egyike.
Nyam-nyam!

Los ojos de Julia (2010) on IMDb

Warrior (2011)

A végső menet
Miért van olyan sok jó film a bokszról? Talán a show, vagy a dráma???


Igazi tündérmesébe illő sztorival indít a mozi. Az apjához visszatérő, egykoron birkózó fenomén, ma már háborús veterán Tommy (Tom Hardy) gyorsan hírnevet szerez magának, amikor porrá zúzza az aktuális bajnokot. Valahol talán nem is oly messze él egy fizika tanár Brendan (Joel Edgerton), aki szűkös anyagi helyzete miatt kénytelen ketrecharcost játszani esténként. Lehet hogy csak véletlen, de egy ugyanazon a versenyen indulnak el mindketten, a Spártain (MMA középsúlyú szint). Na, most kinek szurkoljon a néző? A "csak" fizika tanárak, aki családját szeretné segíteni vagy a túl oldalon lévő tökéletes katonának és bajtársnak, aki sosem adja fel harcot.

Két főszereplő mindent megtesz, hogy igazi bokszot láthasson a közönség és még a drámai elemek is működnek. A zseniális Nick Nolte (az apa szerepében) arcára rá van írva egy csonka család története, megérdemelt Oscar jelölés.
Egy nagyon jó film, tele küszködéssel, szenvedéssel és nagyszerű alakításokkal.
Warrior (2011) on IMDb
Top 5 bokszról szóló film:

El Espinazo Del Diablo (2001)


A spanyol polgárháború a vége felé jár, a fasiszta Franco csapatai lassan uralmuk alá hajtják az országot (IMDB). Carlos,az apja halála után egy semmi közepén álló, baloldali szimpatizánsok által irányított árvaházba kerül (politika az iskolában, pfújj:))!
Carlos beilleszkedése nehézségekbe ütközik, a társaival éppen úgy, mint az árvaház gondnokával, 
Jacintoval (Eduardo Noriega) valamint egy állandóan ott sertepertélő szellemmel egyaránt. Egy hispán Nyilas Misi, pakk nélkül, kísértetekkel körülvéve. 
Nagyon szép kis spanyol mese, csipetnyi korrajzzal és egy leheletnyi borzongással. Eduardo Noriega remek színész, már-már garancia egy jó filmre (pl itt).
Én kedvet kaptam még több Guillermo Del Toro filmet nézni. 
Mindenkinek ajánlom.
ignem

Hodejegerne (2011)


Roger Brown (Aksel Hennie) klasszis fejvadász (nem az, aki hagyományos értelemben levadássza az embereket), Oslo legjobbja. Siker, pénz, csillogás az élete (IMDB). Nagy ház, nagy kocsi, bombázó (és magas:)) feleség.
Mivel Roger 168 cm, állandóan túlkompenzál. Mindenből a nagyobb, drágább kell, főként ha a feleségének vesz ajándékot.
Ezt a fényűző életet azonban nem tudja finanszírozni a HR munkatárs fizetéséből, mellékállásban műkincseket lop.

Várja a nagy dobást, ami után végre kiszállhat a buliból. Egy jóképű, magas és sikeres üzletember személyében meg is érkezik a nagy lehetőség. 
A srácot elhelyezi egy nagy céghez és kaszál+ellopja a 100 milliós festményét és ugyancsak kaszál...csak ne lenne olyan magas, mint a felesége...és ne lenne az előző foglalkozása fejvadász (pontosan az, aki a hagyományos értelemben levadássza az embereket)...
Nem túlzok, amikor azt mondom, az év egyik legjobb filmjét néztem meg. Meglepő és izgalmas, gyönyörű képek és remek színészek. Mi kell még? 
Egy kicsit nyomasztó, talán azért, mert 'északi film' révén sokkal-sokkal realisztikusabb, mint egy hasonló témájú amerikai film. Itt jobban meghökkent egy haláleset, jobban izgulsz, amikor a főhős menekül az erődben. A háttérben mindig ott van, hogy Roger nem James Bond, hanem egy 'átlagjani', attól függetlenül, hogy képeket lopkod hetente kétszer.
Nagyon jó film, hajrá norvégok, hajrá svédek.

Fejvadászok (2011) on IMDb

Wanderlust (2012)


A Ben Stiller helyettes Paul Rudd akik Apatowék hoztak vissza süllyesztőből és most Jennifer „Rachel” Anistonnal vágja maga alatt a fát.
George és Linda (A két fentebb említett főszereplő) látszólag tökéletes élete egyszer csak összeomlik. Kénytelenek Atlantába költözni a menő WC-és rokonhoz. Odavezető úton igazi „roadmovie” hangulatba kerül a párocskánk és még egy hippi kommunára is rá bukkannak. A velük töltött éjszaka alatt valami megindul főhőseinkben. Béna játék és klisé hegyek.
Nem bírtam végig nézni.
tás

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)


Csak akkor nézd meg, ha nagy vámpíros-ölős film rajongó vagy, egyébként kár vele próbálkozni...ez is egy ' feleslegesen készült el ' kategória (IMDB). El nem tudom képzelni az a korosztályt, vagy réteget, akinek ez a film tényleg bejön és minden pillanatát élvezi! Ha pedig nincs ilyen ember (tömeg), akkor minek?
ignem

Love and Other Drugs (2010)

Szerelem és más drogok
Mindenki tudna legalább egy olyan mozit mondani, amiben az egyik főhős halálos beteg, a másik meg beleszeret. (Édes november, Ősz New Yorkban stb.)
Na, ez is hasonló sztori, Jamie Randall (Jake Gyllenhaal) a nagymenő, bárkire bármit rábeszél, persze, csak ha a másik nőnemű. Véletlen folytán belekerül az orvoslátogatók (tudják, ők ajánlják a gyógyszert a dokiknak) erkölcstelen világába. És nem fogják kitalálni milyen évet írunk ekkor...pont amikor a Viagrát a piacra dobták. Persze, hogy főszereplőnket az egekbe repíti a csodaszer. Pechjére azonban beleszeret a különc művész Parkinsonos Maggibe (Anne „idegesítő” Hathaway). Ugye megmondtam, hogy tucat sztori. Csak egy kicsit merészebb és trendibb a hasonló társaitól.
A csajod biztos örülne neki, ha megnéznéd vele. Te meg akár aludhatsz is közben.
tás

Barney's Version (2010)

Barney és nők
Már megint Paul Giamatti és egy hosszú, keserédes romantikus film.

A film főhőse Barney aki egy olyan fickó, akinek Achilles-ínja a nők. Az első felesége meghal, mielőtt beteljesülhetne a szerelem (bár a csaj elég léha). A második esküvőjén pedig bezavar egy kék ruhás nő. Főhősünk hiába sikeres tévé producer, akinek nincs szerencséje a fehérnéppel.

Néha szívszorító pillanatokat okoz a szépen felépített film. Néha viszont csak fölösleges a nyújtás és talán az izraelita száll egy kicsit obszcén benne. De így legalább Dustin Hoffman igazán kiélheti magát Barney apja szerepében.
Tényleg jó lenne... csak az a baj, hogy nem szeretem az ilyen típusú filmeket.

The Raven (2012)


Edgar Allan Poe (John Cusack) utolsó napjaiba nyerhetünk bepillantást. A híres író/költő/publicista titokzatos körülmények között tűnt el egyik pillanatról a másikra, majd később egy parkban akadtak rá, eléggé leromlott állapotban. Halála oka ismeretlen.
Ez ihlette meg a rendezőt, ami nem egy rossz krimi alapanyag, valljuk be. 
Poe napjait a kritikusok piszkálása és a szerelme körüli legyeskedés tölti ki.
Az írás nem nagyon megy már neki, elhagyta az ihlet. Egy rajongója viszont úgy gondolja, megy ez neki, ha elrabol, megkínoz és megöl pár embert, ugyanúgy ahogy Poe tette elbeszéléseiben (pl A kút és az inga, A mourge utcai kettős gyilkosság, stb).
A rendőrség természetesen Poe segítségét kéri, hogy a gyilkosság helyszínén hagyott üzeneteket értelmezze.
Poe később személyesen is érintett lesz, mivel elrabolják élete szerelmét, arra kényszerítve, hogy ő maga fejezze be az újság lapjain a történetet.

Viktoriánus-nyomozós film, sok vérrel, szép képekkel és kiszámítható történettel. Ha tetszett a From Hell, szerintem ezt is nézd meg. Kevésbé monumentális, de én jól szórakoztam rajta. Hangulatos. És ha még kedvet is kapsz ezután Poe-t olvasni, az már fél siker.

A holló (2012) on IMDb

21 Jump Street (2012)

A kopasz osztag
Ha a kritikusok agyonra dicsérnek egy vígjátékot, akkor az nekem nagyon szokott fájni.

Egy balfék, kezdő rendőr páros (Tatum és Hill), miután elszalasztották a nagy lehetőséget, új feladatot kapnak, be kell épülniük a helyi gimibe. A srácok annyira lúzerek, hogy ne okoz nekik nagy nehézséget, fulllból tolni a…. Jöhet fű, a buli és a nagy csöcsök. A szokásos rút kis kacsából-menő arc, a butából-okos, nevelő célzat, miegymás és még fedőneve Donnie Brasco is befigyel.
Űber gagyi!

21 Jump Street (2012) on IMDb

Midnight in Paris (2011)


Néha már szégyellem, hogy szeretem a Woody Allen filmeket. Még rá is teszek egy lapáttal, mióta kimozdult a „Nagyalmából”, egyre zseniálisabb filmek kerülnek ki műhelyéből.

A neurotikus írónkat (Owen Wilson, csak egy picit kínos) Párizs utcái szippantják be. Főszereplőnk annak rendje-módja szerint bele is szeret a városba, vágyik a húszas évek pezsgő éjszakai élete után. Mint ha az istenek meghallgatnák imáját, mikor éjfélt üt az óra, ő Picasso, Fitzgerald és Hemingway mellett találja magát. Ők viszont a századforduló előtti időkbe vágynak vissza. Mindenhol jó, de legjobb… szindróma.

Sajnos az idősödő Woody egyre kommerszebb romantikus filmeket gyárt. De az alkotói válság nem jellemző rá, piszok jól sikerült megálmodni ezt is. Nálam most nem a dialógusok, hanem a nagyon jól eltalált filmzene vitte prímet.

Párizs megér egy misét (még ha csak a vásznon is)!
Éjfélkor Párizsban (2011) on IMDb

Ironclad (2011)


Egy újabb adag angol történelem.
A britt birodalom szívében, Földnélküli János (Paul Giamatti) próbálja megtépázott hírnevét visszaszerezni. Várakat foglal, polgárok igáz le, aki szembe száll, azt elpusztítja. Egy templomos lovag (James Purefoy) vezetésével néhány hazához hű katona mer csak a király útjába állni. Kitűzött céljuk, hogy az utolsó bástyát védelmezzék akár az életük árán is. Főhősünknek meg kell küzdeni a kilátástalansággal, belső viszályokkal és a gyönyörű Myladyvel (Kate Mara) is. És ahogy ez már lenni szokott, addig jár a korsó a kútra, még a vízhordólányt… Lovag dráma véresebben, élethűben. Egyszerű történet, szereplők, levezénylés. Semmi extra.
Ha kihagyod nem lesz semmi bajod tőle.
tás

The Expendables 2 (2012)


Nem nagy elvárásokkal kezdtem neki, mert az első rész sem nagyon jött be. Őszintén szólva arra nem is nagyon emlékszem. Díjazom, hogy a sok sztár egyszerre, egy filmben látható, de ennél messzebbre nem mennék. Nekem egész egyszerűen unalmas (IMDB). A film alatt csináltam pár szecsát' és kávét is...azok jók voltak...ez meg ment a háttérben. Aztán megnéztem a leveleimet, írtam is egy-kettőt, ez még mindig zúgott a háttérben. A pár humoros beszólás nem mentette meg a filmet. Ha véletlenül lenne 3. része, azt már nem nézem meg, az biztos!
Sajna Sly, eddig 2:1-re a Ház áll nyerésre (Expendables : John Rambo)...ok, itt van még a Rocky Balboa, az sem volt rossz...legyen 2:2!
ignem

Rango (2011)


Gore Verbinski számomra az rendező, aki képes engem meglepni a vásznon, és egy animációs filmnél kell meglepőbb?
A film eleje elég unalmasan indul, Rangó a terráriumok egy hangú életét éli. Egyetlen társa (közönsége) egy törött baba, viszont egy véletlen baleset folytán a sivatagba találja magát. Ahol különleges lényekkel találkozik. Így kerül a rágcsálók vadnyugatára, ahol a legnagyobb kincs a víz. Az eddigi steril élete után, főhősünk szájhőséggel próbálja felhívni magára a figyelmet. Ami után persze jó nagy kalamajkába kerül. A történet néhol dadog, de élvezhető, a karakterek (állatok) kidolgozottsága viszont zseniális.
Legjobb rajzfilm, amit mostanában láttam, de nem engedném megnézni a 3 éves gyerekemnek.
tás

Young Adult (2011)


Pszichoszingli
Charlize Theron milyen fantáziát látott a forgatókönyvben, mái napig nem tudom.
Mavis (Theron), meg rekedt 30as éveire szőke bálkirálynő szinten, ami t a gimis évei alatt is művelt. Bugyuta tini könyveket ír, állandóan bulizik, és úgy taccsra vágja magát, hogy másnap nem emlékszik szinte semmire. Egyszer egy szép napon, meghívót kap a régi szerelmétől egy baba zsúrra. Főszereplőnknek több se kell, elindul a kisvárosba ahol felnőtt, hogy visszaszerezze expasiját. A történet ismerős és már a könyökünkön jön ki. Ami élvezhetővé teszi a filmet, a Theron játéka és karakter. De ez sem menti, meg a süllyesztőtől. Csúfos bukta minden féle értelembe.
Kár az idődet pazarolni rá!!!
tás

Shame (2011)


„Steve McQueen - nem a halott amerikai színész, hanem az élő brit rendező

Brandon egy igazi nagyvárosi agglegény: sikeres, jóképű és imádják a nők,ő viszont durván szexfüggő. Ez az élet egészen addig működik ameddig a kishúga, Sissy (Carey Mulligan) be nem költözik otthonába. A mozi erősen hajaz egy „light –pornóra”, viszont nem akar az lenni. Mulignan a kislányos bájos imidzsét örökre lerombolta, legalábbis nálam. A film fő mondani valója talán az lehetne: aki perverz az is marad.
Nekem nagyon tetszett a film, ez az jelenti, hogy én is szégyentelen vagyok???
tás

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

A tetovált lány
Az ismert skandináv-rejtély újragondolása David Fincher agyából.

Mikael (Daniel „dzsémszbond” Carig) valahol a hófödte Svédországban újságíróskodik, sajnos nem éppen a legjobb passzban van, mert belekeveredett egy csúnya perbe és úgy nézz ki most ő a hunyó. Éppen kapóra jön Henrik Vanger (Christopher Plummer) ajánlata, aki évek óta próbálja felkutatni szerettet unokahúgát. Így főhősünk bevackolja magát a bírtok vendégházába, poros iratok közé. De sajnos a kép sehogy se akar összeállni, de egy véletlen során összehozza sors egy rejtélyes ifjú hölggyel, akiről kiderül, hogy nem éppen az, akinek gondolnánk.

Azoknak, akik az eredetit nem látták: Csavaros történet, látványos hangeffektek és vágások, borús atomszféra, egyszóval minden benne van, ami egy jó Fichner filmben.
Akik már látták az eredeti: Az eredeti jobb! Nincs meg az nyomasztó hangulat, túl van szűrőzve, bántó bakik (a svédek miért angolul leveleznek???).

A tetovált lány (2011) on IMDb