Never Let Me Go (2010)

Romantika nem éppen a megszokott környezetbe ágyazva.

Kathy (Carey Mulligan) és barátai egy a külvilágtól elzárt iskolában cseperednek fel. Minden gyerkőc hiszi még, hogy álmai valóra válnak. Van, aki lovakat szeretne tartani és akad olyan is, aki csak szimplán szerelmes szeretne lenni. Ahogy egyre tágul a nebulók látóköre, rá kell jönniük, hogy az ő sorsukat már előre megírták.
A történet szívszorító, a szürke látványvilág csak erősíti a szomorú hangulatot. Rachel Portman a dallamaival még meg is forgatja a tört a szívükben.

Megnézése után tutira elmegy az életkedved.
Never Let Me Go (2010) on IMDb

The Dark Knight Rises (2012)

Én most már nem tudom, szeretem-e Christopher Nolan-t. Az első két Batman nagyon-nagyon jó lett, az általam leggyakrabban forgatott dvd-k közé tartozik. Az Eredet szerintem "egy marék epret sem ért", szóval ilyen aránnyal még jól is jöhet ki Nolan a versenyből.
Annyi biztos, hogy a trilógia leggyengébb részével állok szemben. Pedig hosszabb, több pénzbe került, új arcok is vannak benne, sokat verekednek. Mi kellhet még? Őszintén szólva nem tudom, ezen gondolkodom már napok óta.
A történet biztosan gyenge. Amikor Bruce Wayne eltűnik szem elől vagy fél órára és közben elmondják Bane történetét, hogy asszongya': "...volt egy zsoldos, aki nagyon szeretett egy királylányt, de nem lehettek egymáséi a király miatt..." Azt hittem, rosszul látok/hallok! Egy ilyen jó színészekkel, sötét tónussal átitatott filmbe belevinni egy gagyi közhelyet?? Bruce Wayne valami börtönben van és miután Bane szétkapta, elkezd edzeni, fekvőtámasz, felülés és készül a bosszúra?? Stallone Rocky filmjeiben ez még elmegy, de itt? Ha ezeket kihagyják, 20 perccel kevesebb a film, viszont nem lesz benne annyi üresjárat..vagy gagyi.
A karakterek jók, de egyik sincs - még a Batman sem - előtérbe helyezve. Mindenki teszi a maga dolgát. Fel sem tűnik, hogy Batman sokáig nincs is.
Bane szerintem jó, félelmetes is, nincs vele gond! A "Macskanő" (Anne Hathaway) azt hittem, jobban fog idegesíteni, de kellemes meglepetés volt. Egy percre sem hittem el, hogy egy veszedelmes/dögös tolvaj/végzet asszonya, de nem lógott ki a sorból, pedig nem láttam a filmben ennyire felesleges karaktert!
Biztosan a bőrszerkója vonta el a figyelmem.
Összességében óriási film és nagyon sajnálom, hogy nem tetszik.
A moziban néztem meg először és szerintem utoljára.

ignem

Nothing But the Truth (2008)

Rachel Armostrong (Kate Beckinsale) politikai újságíró egy tekintélyes lapnál. Leközöl egy cikket, amiben nem kevesebbet állít, mint hogy az Elnök - figyelmen kívül hagyva a CIA fedett ügynökének (Vera Farmiga) beszámolóját - a rövidtávú politikai céljai érdekében adta ki a parancsot Venezuela bombázására.
Ezzel még nincs is baj, de a Kormány és a Cég nagyon szeretné tudni, hogy ki volt a riporter forrása. Perbe fogják és börtönbe csukják, hátha megtörik...
Közben az ügynök élete sem tejfel, mivel nem hallgattak rá a fejesek, azt hiszik, bosszúból ő volt a szivárogtató. 
Óvakodom a politikai thriller műfajtól, nem hiszek benne, hogy kicsit is lehet hiteles. Persze ez a film valós történeten alapul:)!
De ennek ellenére tetszett. Ezen én magam is meglepődtem.
Összességében leszűrhető a filmből, hogy Amerika mégsem az a fenenagy' szabadság hazája... Na ne már...:)
ignem

Cleanskin (2012)

Ewan (Sean Bean) az angol titkosszolgálat ügynöke külön megbízást kap a főnökétől, hogy "régimódi" módszerekkel, kevés technikát és emberi erőforrást kihasználva keresse meg a Londonban robbantó terrorista sejtet és a Szolgálaton belül azt, aki segít nekik.
Régi vágású , de nem egy mozgalmas akciófilm, erősen építkeznek a motivációra, a szereplők, (főleg a terroista srác) hátteréről is kapunk bőven információt. Ezáltal egyensúlyozik az akció és a dráma határán, néha bele-bele lépve a B kategória csapdájába.
Olyan film, ami egyszer nézhető, de ha egy hét múlva rákérdeznek, nehezen fog beugrani belőle bármi is.
ignem

Paycheck (2003)

Michael Jennings (Ben Affleck) egy szuperkoponya mérnök, aki más találmányait fejezi be, dolgozza át, hogy a megbízó cég első legyen a termékkel a piacon. Általában maga sem tudja, mit is csinál valójában, a munka után mindig törlik az emlékeit a részleteket illetően. Az utolsó meló nagy munka, sok idő, de még több pénz.
Amikor "észhez tér" pár év múlva, nemhogy pénz nincs, de még az életéért is futnia kell a munkáltatói elől. Ráadásul az FBI is el akarja kapni. Mit csinálhatott nekik az elmúlt 3 évben? Vagy mit nem?
Kellemes kis családi akciófilm John Woo mestertől. Van benne kellő izgalom és látvány, hogy el ne aludjunk!
Amúgy Philip K. Dick novellája alapján készült (persze nem nagyon lehet ráismerni az eredeti novellára).
Tökéletes vasárnap esti mozi.

A felejtés bére (2003) on IMDb

The Raid: Redemption (2011)

Az általam nagyon várt verekedős mozi. Meg is néztem azon frissében. Azt kell mondanom, a bemutatót jobban élveztem, mint a filmet.
Semmi pánik, a filmben nagyon szépen koreografált bunyós jelenetek vannak, kreatív halálnemek, látványosak. A gyorsan és hatékonyan ölni talán nem volt még ennyire jelentőségteljes, mint ebben a filmben.
Legalábbis az elején. Pár csitt-csatt után a film nagyon leáll, belefullad a 10 perces ugyanazokkal a mozdulatokkal a másikat csépelős formátumba. A kötelező, meglepetésnek szánt családi szál sem dobta a hangulatot, inkább arra gondoltam, na, ez miatt még 15 percig fog tartani.
Összességében nézhető film, megkockáztatom, az év legjobbja ebben a kategóriában, de csak azért, mert nincs versenytársa!
Harcművészetek kedvelőinek kötelező, de nem hiszem, hogy szaladok megvenni a dvd-t.
ignem

Boy Wonder (2010)

Fiatal srác egy New York-i gimiben. Nem nagyon tűnik ki a többiek közül, nincs a hátára írva, hogy az anyját a szeme láttára ölték meg pár évvel ezelőtt. Okos és jó tanuló, klasszikusokat hallgat és közben az edzéseken tanultakat esténként striciken és dilereken próbálja ki. Nem sokat tököl, gyilkol, mintha minden rosszfiúban csak az anyja gyilkosát keresné.
Közben persze az apjával sem jön ki jól és egy csini rendőrcsaj is gyanítani kezdi, hogy esténknt nem a matek házival foglalkozik.
Láttunk már ilyen filmet sokszor. Bosszú sztori a javából. Ami kiemeli az állóvízből, az-az, hogy a film legnagyobb részében marad inkább dráma, de ez mellett átkacsintgat thriller-akció műfajba is. Egy kis akció itt, rémület ott, majd a rendező visszarántja a gyeplőt, megint dráma. Könnyű lett volna elszaladni, fürdetni a fiatal gyereket a mocsokban és a vérben. Jót tett a filmnek, hogy tartotta a mértéket, urambocsá', próbált reális lenni.
Nekem szimpik a színészek,  Caleb Steinmeyer jól adja a ketyós tinit, apu és a rendőrcsajszi sablonosak, de hozzák a minimumot.
Aki csattogós akciót vár és mélyrepülést a az erkölcsi fertőbe, csalódni fog, amúgy meg egy érdekes próbálkozás!
Egyszer simán nézhető.
ignem

The Samaritan (2012)

Az „örök ifjú” Samuel Jackson újra gengszter szerepben. Nyam-nyam!

Foley (Jackson) a börtönből szabadulása után próbál visszailleszkedni a társadalomba. A régi haverok már vagy halottak, vagy nem akarnak szóba állni vele. Csak egy piti alak üldözi, Ethan, hogy szálljon be egy nagy buliba. A kölyök szerint van valami régi adósság, amit főszereplőnknek kell törleszteni. 

Sablonos vonalvezetés, elcsépelt karakterek. Viszont Jackson csuklóból profi, mint mindig. Látszik, hogy a story szinte köré van dobálva egy kis lenyúlással innen-onnan.
Felejthető alkotás.

The Samaritan (2012) on IMDb

Tracker (2010)

A búr háborús veterán, Arjan van Dieman (Ray Winstone) Új-Zélandra vetődik, hogy új életet kezdjen és feledje családja elvesztését. A britteknél nagy a mozgolódás, egy Maori őslakos "állítólag" megölt egy angol katonát és megszökött. Mivel van Dieman ráér, fortyog benne az indulat a gyarmatosítók ellen és valakin le akarja vezetni + kell neki a pénz is, elindul a katonákkal, majd egyedül, hogy visszahozza a szökevényt.
Nagyon jó kis kalandfilmbe botlottam bele. Pazar képi világ. Remek színészi alakítás, Ray Winstone baromi jó, jár neki egy jó nagy pacsi érte. Nem egy gyors film, de erre már rá lehet jönni az első tíz percben is, szóval az ne nézze meg, aki pörgős akcióra vágyik. 
Nekem bejött, egyszer nagyon is nézhető.
ignem

Hugo (2011)

Leleményes Hugó
Martin Scorsese tisztelgése egy nagy rendező előtt, családi filmnek álcázva. A fogaskerék lehet, hogy még működik?!
Hugo egy kisfiú, aki Párizs legnagyobb állomásán tengeti mindennapjait. Fontos feladta van, ő vigyázz arra, hogy az órák rendesen működjenek. Sajnos magára maradt és egy titok is nyomja a vállát, amit édesapja (Jude Law) hagyott rá. Senki nem tud a létezéséről, csak az állomás felügyelő (Sacha Baron Cohen) szaglászik utána, miközben árvákra vadászik. Egy baleset után kénytelen egy helyi bazárossal (Sir Ben Kingsley) szövetkezni és eközben a lányával is összebarátkozik, aki oda van a kalandokért és naná, hogy kíváncsi rá, mi az a ronggyal letakart misztikum az asztal mögött. A film technikai része és a színészi játék is aprólékos, mint egy óramű. A cselekményben az utolsó alkatrész is helyére kerül a néző szeme láttán. Talán, ha több lenne a csavar, vagy ha kilépne a történet a saját árnyékból, akkor jobban működne a varázslat.
Vasárnapi könnyfakasztó szórakozás a család mindenen tagja számára. Egyszer volt, hol nem…
tás

Lockout (2012)

A nem is távoli jövőben a veszélyes bűnözőket már egy űrállomásra zárják be, hogy távol legyenek az emberiség kevésbé erőszakos részétől. Az elnök lánya (Maggie Grace) az emberi jogokat hangoztatva éppen ott okoskodik, amikor a rabok kiszabadulnak és átveszik az irányítást a börtön felett. 
Az amerikai kormány Snow (Guy Pearce) szuper zsarut küldi a csaj kiszabadítására, addig nem akarják jó távolról szétlőni, amíg a a főnök lánya is ott van.
Így visszaolvasva a sztorit nekem is mosolyt csal az arcomra. Kissé közhelyes, régimódi akció. A látvány lehetne jobb is, látszik a kis költségvetés. 
A színészek viszont egészen jók, Pearce vicces benyögései élvezhetővé teszik a döcögős történetet, Maggie Grace pedig hozza az áldozat szerepét, amit a Taken -ben már rendesen betanult (ezt a lányt szerintem a filmes pályafutása során még sokszor elrabolják, túszul ejtik, stb.). 
A gonoszok is rendben vannak, üdítő, hogy a film Európában jött a világra.
Nem nagy szám, de ha nincs más, meg lehet nézni.
ignem

J. Edgar (2011)

Az FBI első embere
Mondtam már, hogy utálom a biopic-eket, de Clint Eastwood neve nyomós indok volt, hogy végig szenvedjek 3 órát a vászon előtt.

J. Edgar Hoover (Leonardo DiCaprio). Ki is volt az FBI első embere? Öltönybe rakta ügynökeit, harcolt a jogaikért és lefektetett egy olyan intézményt, ami nyugodt álmot biztosít az amerikai népnek. Sznob volt, esetleg egy plaboy vagy igazi vaskalapos? A film az embert keresi a név mögött. S közben polgárpukkasztó témákat boncol (vagy éppen lerántja a leplet?).
A mozi hosszú és unalmas, de a két főszereplő valami lélegzetelállítót tesz le asztalra!

Hogy ezért érdemes-e megnézni, nem tudom. Döntsd el te!
J. Edgar (2011) on IMDb

Machine Gun Preacher (2011)

Sam Childers (Gerard Butler) helyi keménygyerek, drogdíler. iután kiszabadul a börtönből, pár bunyó és gyilkosság után hirtelen megtalálja istent és felhagy erkölcstelen/züllött:) életmódjával. 
Először csak Amerikában segédkezik a rászorulókon, majd Afrikáig megy, hogy ott építsen templomot, játszóteret, mentsen gyereket, stb. + szétlője az ellent, mert a békéért harcolni kell.
Később jöttem rá, hogy ez egy életrazi ihletésű film, a főszereplő egy ma is Arfikában ügyködő önkéntes. Nem állhatom az életrazi jellegű, fél-doksi fimeket. Az tuti, hogy nem úgy történt, de azért úgy próbálják eladni! Amúgy meg vontatott és sokszor unalmas.
Szájbarágósan adja elő, Afrikában milyen rossz a helyzet. Biztosan.
Én a magam részéről nem szeretek gyerek tetemekkel tele filmet bámulni.
Nem ajánlom!
ignem

The Beaver (2011)

A hódkoros
El kellet volna olvasnom, miről szól a film és messziről elkerülni!!!
Egy felnőtt férfi egy hódbábbal kezén sikerre visz egy vállalkozást. Na, ki hiszi ezt el? A legjobb rész mikor Mel Gibson levágja a kezét, de azt se látjuk, csak hajluk. Joddie Foster inkább háztartást rendezzen, mint filmet.
Szörnyen rossz!
tás

Flypaper (2011)


Bankcsapda
Most írjam le még egyszer, kik ezek a barmok aki ilyen film címeket kitalálnak.
Helyszín egy tipikus bank, a néző már messziről érzi, hogy történni fog valami. Meg is érkeznek a rablók, látszik rajtuk, hogy igazi profik (Villany leó’, maszkok, profi stukik). Hoppá érkezik Mogyoró és vaj, nem kell nagy tehetség, hogy kitaláljak ők a balfasz kasszafúrók. Rövid egyezkedés (lövöldözés) után felosztják a területet és megkezdődhet a konzervnyitás. Van viszont egy fura, jelentéktelen alak a túszok között, aki minden meg tesz, hogy bele üsse az orrát a bankrablók életébe, ő Tripp (Partrick Dempsey). Neki még arra is jut ideje, hogy jót flörtöljön a csinos pénztáros csajjal (Ashley Judd) Vígjátékos akciók és csavarok a tömkelege jellemzik a filmet. Tudtátok, hogy a legjobb tolvajoknak van egy listájuk az világhálón? Tutira nem!
Csuka móka és kacagás, szívből ajánlom!
tás

Hong Wending san po bai lian jiao (1980)


A fehér lótusz klánja
Gyermekkorom kedvenc filmjei közé tartoztak a karatés és nindzsás filmek és úgy hallottam Tarantino is rajong értük.
Van a fehér lótusz klánja, na, ők a gonoszak a jók pedig az egyszerű falusiak, akiket nem kell azért félteni, mert remekül Kung fuznak. Össze is akasztják sűrűn a bajuszt (vagy szemöldököt). Ki áll éppen kin bosszút, azt már követni lehetetlen. A belső udvarba hatalmas csetepaté alakul ki a két fél között, amibe végül a védtelen nők is beszállnak és kiosztanak jó néhány pofont. De a főhősüknek mégis menekülni kell egy idegen faluba, ahol a helyi papírgyáros rokon veszi oltalma alá. Ő tanítja meg neki a daru és a tigris technikát együtt használni. De sajnos ezzel sem sikerül legyőzni a klán urát. Ezért újra kell gondolni, hogyan is tudna győzedelmeskedni…
Pazar Kung fu és biológia óra egyben, sok ismerős arc, már ezért meg éri megnézni.
tás

La tête en friche (2010)

Nem beszélek zöldségeket
Francia filmről csak jót vagy semmit… főleg ha Gérard Depardieu is játszik benne.
German (Depardieu) egy egyszerű, jámbor ember, de ha megbántják, akkor kő kövön nem marad. Elég rossz gyermekkora volt talán ezért is hagyja figyelmen kívül barátnője babás utalásait. Egy szép napon megismerkedik Marguerittel, a bohókása nénivel a parkban. Kettejük között különleges barátság alakul ki, összeköti őket a könyvek által kitáruló fantáziavilág. A történet alapvetően jól van megírva, de egyszer-kétszer kisiklik és néző nem érti, miért került bele ez a jelenet. A főszereplők kitűnők, inkább olaszos, mint franciás film. A gall Forest Gump története megfűszerezve egy kis mediterrán hangulattal.
Azoknak ajánlom, aki vágynak egy kis könnyed szórakozásra.
tás