Hard Candy (2005)

Valami Piroska és a Farkas átírat akart lenni szerintem. Legalábbis főszereplő piros pulcsija miatt következtettem erre.

Hayley (Ellen Page) nem az a szívbajos tini lány. Pár óra chatelés után simán hajlandó találkozni a másik oldalon ülő férfival. Sőt még ő javasolja, hogy menjenek fel a nála vagy 15 évvel idősebb Jeff (Patric Wilson) lakására. A srác menő fotós, nap mint nap csodaszép lányokat fényképez, de mégis rabul ejteni csak a fiatal, kamaszodó lányok tudják. Főhőseink közt elkezdődő szelíd játék egyszer csak meglepő fordulatot vesz.

 A film végig egy lakásba játszódik, ahol a két szereplőnek kell elvinnie a balhét. Page ördögien jó teljesítményt nyújt, néhol felállt a szőr a hátamon tőle. A történet eléggé foghíjas és nagyon érződik rajta a nevelő célzat. Összességében jól szórakoztam rajta.
Ajánlom az interneten ismerkedő lúzereknek. Van, hogy a fagyi visszanyal!

Hard Candy (2005) on IMDb

Tron: Legacy (2010)

Valami nagyobbat akartam mondani annál, mint a "látványorgia" és ha már a coitus egy formájánál tartunk, akkor legyen mondjuk "látvány swinger-party"...a baj, hogy ez nem hangzik jól és kisebb "tömörülés", mint az orgia:)!
Nem láttam az első részt (tudom, minden második amcsi filmben a tinédzser szobájában ott a Tron poszter), de biztos voltam benne, hogy érteni fogom. Nem is volt nehéz, mert sztorira nem nagyon kell számítani. Ami egyből megfogott és tekerés nélkül végignéztem a filmet, az a pazar minimalista képi világ. Egy építész barátom már a szótól is rosszul lesz, nemhogy a látványától (nem bírja elviseli az egyszerű dolgokat, mindenhol csicsa kell, meg dísz). Egyszerű, szögletes formák, hűvös színek...borzongatóan szép, így képzelek el egy digitális világot.
És majdnem megtörténik a csoda...az egész filmet szinte a célvonalig elviszi a látvány..majdnem átlépi...de az utolsó pillanatban összeesik...kiderült, hogy csak kellett volna bele egy-két ötlet és egy kicsit erősebb történet. De szép próbálkozás volt.
ignem

The Grey (2011)

Fehér pokol
Hó, hegyek, farkasok, de fincsi lenne itt kirándulni! Vágjuk is bele.
Otway (Liam Neeson) egy olyan vadász, aki a fúrásokat végző dolgozókat védi a vadállatoktól. 
Nagyon jól ismeri a ragadozók szokásait, életüket, hierarchiájukat. De valahogy az emberek társaságával sehogy sem boldogul, a legutóbbi megbízása után hazafelé repül a munkásokkal, de pechjére lezuhan a gép. 
Gyorsan magára vállalja a falkavezér szerepét, hogy a maroknyi túlélő szembe tudjon szállni alaszkai tél viszontagságaival.
Hogy ne legyen elég a -30 és a hó fogsága, balszerencséjükre még egy farkasfalkát is a nyakukba kapnak. Ezek után a főhőseinknek be kell bizonyítani. hogy ők nem áldozati bárányok. 
Neeson a magányos farkas figurát lassan már jobban hozza, mint Chuk Norris! A többi szereplőt meg úgy is mindegy kijátssza, mert ők csak áldozatok. 
Az érintetlen Alaszka már maga egy jó thriller alapanyagot biztosít, ehhez még hozzá rakjuk a rendező által csak amolyan misztikumként mutatott farkasokat, borítékolható a gatyába csinálás.
Igazi beszaratós film. Csak azoknak ajánlom, akik már egyedül is ki mernek menni esténkét vécére. Hajrá!

Fehér pokol (2011) on IMDb

Haywire (2011)

Lehet, meg kellett volna hagynom Tás kollegának, ő a nagy rajongója a rendezőnek (Soderbergh). De nem bírtam ellenállni...Egy igazi "tökös" amazon rúgja szét a seggeket ebben a szokatlan, de izgalmas akciófilmben.
A történet egyszerű, mint a pofon, a szuperkemény csajszit elárulja a "cég", ezért bosszút áll, felkutatja a bűnösöket és nagyon-nagyon bántja őket.
A főszereplő, Gina Carano (kick-box, MMA és miegymás bajnok) mintaszerűen aprítja a gonoszokat, de a bunyós jelenetek nem csak ezért jók.
Soderbergh  a saját bevallása szerint nem akart olyan közelharc jeleneteket belevinni, mint ami pl. a Bounre filmekben látható. Iszonyat látványos, de ha belegondolsz, rohadtul nem láttál semmit a hipergyors vágások és a kamera kapkodása miatt. Itt az ellenkezője történik, minden verekedős jelenet jól látható és ÉLVEZHETŐ. Nem sietnek, Carano és Michael Fassbender bunyós jelenete rohadt jól sikerült, ezt tanítani kellene. És ahogy a csajszi egyszerűen átrúgja az ajtón csórikámat, az valami eszméletlen.

Nagyon hangulatos film, annak ellenére is, hogy nem sokat beszélnek benne...nem is kell, a csaj nem kommunikáció szakra jár...odamegy, odab*sz, aztán máshová megy és ott is helyre rakja a dolgokat. 
Az autós üldözést az erdőben emelném még ki, hát azt is nagyon eltalálták.
Igényes akciófilm, tessék megnézni, ilyen is van.


John Carter (2012)

Látványos sci-fi, ez kell nekem másnaposan. Mire vége lesz, már jobban is leszek és még jól is szórakozom.
Nagyon nem így lett...látványos, állítólag 3D verzió is van belőle, de ennyi. Még csak azt sem mondom, hogy nincs sztorija! Van, (hogy mennyire közhelyes, azt hagyjuk) de olyan, mintha a felvett jeleneteket random módon pakolták volna egymás után. Először itt van, kardozik és ugrál kicsit John Carter, utána már amott van, mást csinál, persze azt is látványosan. Hogy került oda? Lehet, csak átaludtam benne pár részt? Előfordulhat és el is mondom, hogy miért! Mert UNALMAS és rohadt hosszú. A csatajelenetek sem hoztak semmi izgit, mivel Walt Disney film, korhatár nélküli, a gyerkőcök ne lássanak semmi csúnyát.
Nem tudom, kinek való film, szerintem nincs olyan gyerek, aki ezt végigseggelné és le is köti.
A figyelem elterelés a másnapról nem jött össze.
ignem

The Informant! (2009)

Matt Damon „oneman-show”, na mondom, hogy lesz ebből film? 

Mark (Damon) egy agráripari multinacionális cégnél dolgozik. Mindene megvan, jó állás, szép ház, nyugodt családi háttér. Semmi oka nem lenne, hogy kitaláljon egy olyan történetet, ami árbefagyasztásról, japánokról, sikkasztásról szól. De főhősünk mégis megteszi és persze erre aztán az FBI rögtön ráharap és tökéletes kémet faragnak egykori aktakukacból. 

A film eléggé hullámzó! Néhol olyan érzésünk van, mintha egy burleszket látnánk. Máskor meg olyan, mint amikor főhősünknek több személyisége van, de ezeket a szerepeket kitűnően hozza az ezerarcú színész. Nem csalódtam benne!
Nem olyan zseniális, mint amit már megszoktunk a rendezőnktől (Soderbergh), de lehet, hogy még egyszer azért megnézném.

The Informant! (2009) on IMDb

I Spit on Your Grave (2010)

Extrém remake gyilok"pornó" unalmas történettel és csinos főszereplővel. Jennifer (Sarah Butler) leugrik vidékre pár hétre, hogy Ő és a Múzsa egymásra találjanak egy elhagyott kunyhóban. A kisváros kis benzinkútjánál aztán felfigyel rá pár helyi keménylegény és a Múzsa helyett ők látogatják meg. Megerőszakolják, kínozzák, annak rendje és módja szerint. A csajszi nem egyértelműen "meghal", ám egy hónap múlva elkezdenek hullani a "welcome in our town" csapat tagjai!
Az áldozat nagyon átéli a bosszút, fantáziadúsan kaszabolja le az ellent, nem is gondoltam volna, hogy egy vadászpuskával ilyeneket is lehet csinálni...
Egyszer talán nézhető, keménylegényeknek, keményleányok inkább kerüljék!
ignem

The Hurt Locker (2008)

Sokára, de csak megnéztem. Óvakodni szoktam a háborús filmektől, éves átlagban jó, ha kettő beesik. Körülöttem viszont már annyian dicsérték, hogy adtam neki egy sanszot. Az első, ami eszembe jutott a filmről, Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan, vagy az És azután c. könyve a háború embertelenségéről és az elveszett generáció megszületéséről. 
Számomra a filmnek ez a mondanivalója, az aktuálpolitikai utalások, Amerika és a Bush éra agresszív terjeszkedése csak hab a tortán. Nem mondott semmi újat, de a "régi mesét" legalább szépen és stílusosan közölte. Hangulatos és néha izgalmas is, noha a történet szempontjából nincs haladás, nem unatkoztam rajta (legalábbis nem emlékszem rá). Jó, hogy nő rendezte, nem akarok okoskodni, hogy látszik rajta és ha nem tudnám, akkor is tudnám, de tényleg látszik rajta:)! Sokan támadták is, hogy nem valósághű, nem is ilyenek a bombaszakértők (nem kommandósok és mesterlövészek egyszerre a bombák "szakértése" mellett), de az okoskodóknak ajánlom a Hacktion c. magyar sorozatot, majd rájönnek, a Bombák földjén ahhoz képest a kőkemény valóság. 
A film hangulatára visszatérve egy pillanatra, amikor Jeremy Renner (óriási színész, mellesleg) az elején hatástalanítja a bombát a kocsiban, miközben a csapat tagjai fedezik a hátsóját, az valami pazar jelenet. Így kell feszültséget teremteni.
A ködöd/füstös rész, amikor főszereplőnk nyugodtan álldogál az utca közepén, egy az egyben Ottlik: Iskola a határon...be is fejezem, sokat beszélek könyvekről, ez pedig egy filmes blog:)!
Ajánlom megnézésre, de én azért nem veszem meg dvd-n.
ignem

Django Unchained (2012)


Egy kép Quentin Tarantino hazatájáról!

The Three Musketeers (2011)

A három testőr
Kisfiúként nagyon érdekelt a muskétások kalandjai. Mindig is Aramis akartam lenni, ha felnövök. Nézzük a sokadik bőr lenyúzását a témáról!
Elején megismerjük a három testőrt, akikről kiderül, hogy éppen kincset keresnek.(?) Hozzájuk csapódik valami világi nőszemély (Mila Jovovics). Aztán jön a Bíboros (asszem' Orlando Bloom) és jöhet a csihi-puhi. Egy intrikáktól  bővelkedő a filmet láthat a néző és még így is teljes unalomba fullad a film. Pedig mindent meg tettek, hogy trendivé varázsolják a történetet, van itt látványos akció, 3D. De sajnos nem működik a dolog! A vasálarcos még elmenet, A muskétás borzalmas, A három testőr(2011) már teljesen nézhetetlen.
Lássuk be, kimerült a legenda, vagy a forgatókönyvön kellet volna még csiszolni?! Szerintem, aki látja, biztos csalódik benne.
tás

Get the Gringo (2012)

Mel Gibson visszatért, nem somfordálva, pár közepes filmmel beoldalogva a köztudatba, hanem szinte beledurranva a mozi vászonba.
A történet sem szokványos, legalábbis az elején! Máris autós üldözéssel kezdődik, majd irány a dutyi, de Mexikóban, nem az Államokban. 
Driver (Gibson) gyorsan felveszi a ritmust, mindent és mindenkit fel/kihasználva, egy kis szerelemmel és barátsággal karöltve megpróbálja visszaszerezni a hatóságok által elvett pénzt (ami a korrupciónak köszönhetően biztos helyen van a zsaruk zsebében) és túlélni ezt a kis kalandot.
Igen, az előbb szerelmet írtam, mivel ez a börtön inkább egy gettóhoz hasonlatos, ahol az ellenkező nem is szép számmal megtalálható.
A film nem túl bonyolult, Gibson lazán hozza a Payback c. filmből megismert Porter stílusát (hozzáteszem, az nekem sokkal jobban tetszett), ha megütik, átrázzák vagy megzsarolják hősünket, már sejtjük, hogy Driver három perc múlva kamatostul adja vissza a kölcsönt. 
Megy neki ez a kisstílű, de jószívű gazember szerep, mint Willis-nek a lerobbant alkesz magánnyomozó.
Nem ez az év legjobb filmje, de másfél órára jó szórakozást nyújt.
ignem

Cougars, Inc (2011)

A címe alapján lehet akár valami idétlen tini vígjáték is, de nem ennek szánták az alkotók.

Sam egy tipikus kezelhetetlen diák, az állam összes iskolájából kicsapták már. A sokadik intézmények végén eljut Dan Fox igazgató úrhoz (James Belushi), ő viszont a fejébe veszi, hogy betöri főhősünket és kezes bárányt varázsol belőle. Valamennyire ez sikerül is, míg nem egy szép napon az újdonsült haverok egy nagy ötlettel élő nem állnak. Vállalkozásszerűen randizzanak kiábrándult családanyákkal, akik cserébe finanszírozzák a srácok tanulmányait. Mind addig sikeres a dolog, míg Sam életébe fel nem bukkan a szerelem. (Remélem azt azért senki nem hiszi el, hogy ezek a negyvenes bombázok ezekre a lúzerekre buknának.)

Főhősünk néha már túl érzékeny a történet szempontjából, érthetetlen módon. Ezért a film néhol teljesen realitását veszti. Művészinek túl ifjúsági, ifjúságinak meg túl művészi. Pár csavar és Belushi aranyköpései mentik meg a filmet.
Ajánlom azoknak, akik másra vágynak, mint a pite részek. De ha igazán jó tini filmet akarsz látni, akkor ezt nézd meg.
Cougars Inc. (2011) on IMDb

Man on a Ledge (2012)

Nick Cassidy (Sam Worthington) ex rendőr megszökik a börtönből, ahová rablás miatt került be. Hősünk természetesen ártatlan és hogy ezt bebizonyítsa, kimászik egy hotel ablakán és leugrással fenyegetőzik, ha nem teljesítik a kéréseit.
A történet próbál csavaros lenni, de ennek a kritériumnak nem nagyon tud megfelelni, kiszámítható és a karakterek is egysíkúak (tárgyaló rendőrcsajszi egyenesen nevetséges).

Ugyanakkor nekem bejött, élvezhető, másfél órás kikapcsolódás, ami mostanában ebben a kategóriában ritka.
Külön köszönet, hogy tudatosult bennem, Genesis Rodriguez a világon van:)!

One Day (2011)

Egy nap
Anne Hathawayről még mindig nem tudom eldönteni, hogy jó nő e vagy csak túl van sztárolva. Ebben a filmben egyszer talán szép volt.

Szokványos sztori, amely azt boncolgatja, lehet e fiú és lány között tartós barátság. Emma (Hataway) a tipikus álmodozó, Dexter (Sturgess) igazi kalandor, a diplomaosztójuk estéjén találkoznak. A mozi a párocska megismerkedésük napjának évfordulóit tárja néző elé két évtizeden keresztüli. Hogy lesz a csúnya lányból csodaszép hattyú és a léha életű macsóból, lecsúszott alkoholista.

Néha ha már azt hittem, hogy a filmtől sírok, de ... csak erős ez a fény, attól könnyezem! Még egy lapáttal rá tesz Rachel Portman szívszorítóan fülbemászó dallama is. Nagyon rendben van minden a művel.
Talán életem legjobb romantikusát láttam, de elő kell vennem a Harry és Sallyt, hogy ezt a kérdést eldöntsem.

One Day (2011) on IMDb

Seeking Justice (2011)

Egy középiskolai tanár, Will Gerard (Nicolas Cage) élete szerelmét az utcán megtámadják és súlyosan bántalmazzák. 
A kórházban, kétségbe esve, hogy a tettest nem kapják el sosem, elfogadja egy idegen ajánlatát, miszerint megoldják ezt a kis "problémát", cserébe egyszer majd kérnek tőle pár szívességet.
A tettes megbűnhődik, Will kicsit megijed, de utána minden visszaáll a régi kerékvágásba...legalábbis addig, míg az idegen fel nem tűnik, hogy behajtsa azt a kis szívességet....
Cage végre egy normálisabb, majdnem A kategóriás filmben. Ez már nagy szó, a Ghost Rider és a Drive Angry után. Egy Hasznos Holmik-szerű történet egy kis akcióval, izgulással, néha logikailag meg-meg bicsakló történettel. 
Egyszer nézhető film! Hajrá Nick, innen már csak felfelé vezethet az út.
ignem

Freeway (1996)

Pokolsztráda
Piroska és a farkas kicsit másképpen. Modernebb világ, társadalomkritika és persze a tanulság.
Helyszín a gettó, itt él „IQgyökkettő” Piroskánk (Reese Witherspoon) a strichelő, drogos anyukával és pedofil nevelőapával. Miután a mutert meg a pótpapát bekasznizták, mese nincs előkerül a kis garaboly és uzsgyi nagymamához. De az út tele van veszélyekkel, éppen a városban garázdálkodik a pengés sorozatgyilkos. Ezért jó, ha kéznél van a sérült gyerekekkel foglalkozó pszichológus (Kiefer Sutherland), mint útitárs. Aki rögtön analizálni kezdi piros ruhás főhősnőnket, aki erre jól helyben hagyja. Ezután döntse el néző most ki farkas és ki az áldozat. A történet elég jónak mondható, ha leszűrjük belőle a mesére utaló momentumokat. Witherspoon igazi kis törpe bombázó és powergirl egy személyben, Sutherland játéka túl ördögi. Viszont, ami pozitív, hogy az egész mozit belengi a kilencvenes évek hangulata.
Pirosszkánál sokkal jobb, de szerintem veri az összes Grim átíratot. Az biztos, 18 éven aluliaknak nem ajánlom.
tás

The Woman in Black (2012)

Arthur Kipps (Daniel 'Harry Potter' Radcliffe) megbízást kap egy ügyvédei irodától, hogy utazzon el vidékre és egy ügyfelük hagyatéki ügyének rendezése miatt nézzen át minden fellelhető iratot, amit talál a már nem lakott, vidéki kúriában. A falusiak persze bizalmatlanul fogadják, az ezután bekövetkező különös halálesetek pedig még tovább borzolják a kedélyeket. 
Az elején nagyon elkapott a hangulat és a látvány, amint ez megszokottá vált, már észrevettem, hogy a sztori lapos és közhelyes (a rendező első filmje itt). Potter nem volt rossz, egyszer még jó színész is válhat belőle, de itt hiteltelen, nem jött át a 'koros', egyedülálló apa lelki válsága. 
Összességében egyszer nézhető film, aki szereti a század eleji, szellemes-ijesztgetős filmeket.
ignem

The Girlfriend Experience (2009)

Barátnő rendelésre
Egyik kedvenc rendezőm Steve Soderbergh tolmácsolásába pillanthatunk be egy call girl életébe, ezt a lányt nem más játssza, mint Sasha Grey.
Chelsea olyan, mintha átlagos nő lenne, fiatal, szeret vásárolni és persze szereti a pasik társaságát, csak hogy az utóbbiért ő pénzt is kér. Mellette állandó párkapcsolata is van egy fitnesz edzővel, de eléggé nyitottan élnek. Néha kialakul valami érzelem is kuncsaftjaival, ez teszi a karakterét emberivé. Tipikus Soderbergh mozi több idősíkon fut a cselekmény és tele van közeli, szépen fényképezett jelenetekkel. Néhol eléggé lagymatag a mozi és olyan érzése van a nézőnek, mint ha direkt nyújtanák a cselekményt. Grey kezdőként meglepően érett alakítást nyújt és ez meg is menti a filmet.
Ha kíváncsi vagy a főszereplőre ruhában, akkor leülhetsz elé, de ne várj a filmtől túl sokat, nem ez a direktor legjobb filmje.
tás

Contraband (2012)

Chris Farraday (Wahlberg) valaha nagy király volt a csempészek közt, de még időben kiszállt a buliból, tisztes egyéni vállalkozó lett magas hitellel, gyerekkel és feleséggel (Beckinsale) a vállán. Az asszony öccse viszont sok pénzel tartozik pár rossz arcnak, így a Chris újra visszatér a könnyű pénz szerzés útjára.
A rossz fiút Giovanni Ribisi alakítja, egyszerűen király. 
+ Kate Beckinsale is király, de ő más miatt!!
 A film viszont, attól függetlenül, hogy nagyon pörgősnek akar kinézni, nem az lett, elég középszerű. Lagymatag sztori, kiszámítható csavarokkal.
Csak akkor nézd meg, ha nem találsz jobbat.
ignem

The 'Burbs (1989)

Ami sok az sokk
Tom Hanks karrierje elején bevállalt pár bugyuta filmet, na ezekből választottam egy nézhetőt.
Egy tipikus kertvárosban lakik Ray (Hanks) családjával, tudják, ahol mindenki ismer mindenkit. Éppen a szabadságát tölti, de ahelyett hogy levinné a családját a tóra, inkább figyeli az új lakókat. Persze nem ok nélkül, hiszen esténként furcsa zajok törnek elő a házból. A rejtély felderítésére rögtön segítségére sietnek a bolondos szomszédok is. A történet tipikus 80-as évek. A film vége már annyira rossz, hogy csak mosolyogsz rajta.
Ha kíváncsiak vagytok Lejla hercegnőre, mint családanyára, akkor belevághatok, de ne számítsatok valami hátborzongató thriller élményre. Igazi retro horror vígjáték.
tás

Chronicle (2012)

Három középiskolás srác (egy hvcs, egy átlaggyerek és egy zűrös családból származó, problémás különc) egy buli után az erődben talál egy lyukat a földben.
Bekukucskálnak és valami fura tárgy megtapizása után másnap már telekinetikus erő birtokában kelnek fel az ágyikóból (azt, hogy hogyan kapták meg igazából az erőt és miért, nem magyarázzák meg, amiért külön piros pont a készítőknek).
A film áldoksi, vagyis mindig egy "amatőr" szereplő az operatőr, általában Andrew, a problémás gyerek szereti felvenni a dolgokat, többek közt magát, amikor a fater épp behúz neki, vagy éppen pókokat szadizik unalomból, stb.
Később már nem kell tartani a kamerát, ahogy a kölykök erősödnek, a kamera már repül magától, érteeeeed:)!
12 misiből hozták ki a filmet, már az első hétvégén kaszált vagy 22 milliót.
Nagyon tetszett, mert ötletes, ha mondhatom ezt, eredeti a mostani szuperhősös/szuperképességes filmek között magasan kiemelkedik. A repülős jelenetek tényleg nagyon jól sikerültek. Vannak még használható színészek és jó ötletek Hálivúdban'!
Ász film!

Az erő krónikája (2012) on IMDb