Black Death (2010)

Fekete Halál
„Nekromanta az, aki elő tudja hívni a holtak a hideg földből, hogy új életet leheljen beléjük.”

Egyre jobb fantasy filmek kerülnek elém, szerencsés vagyok, hogy valamivel olthatom a szomjam a Babóig.
Valahol az isten háta mögött van egy kis falu, ahol még nem ütötte fel a fejét a pestis. Sötét dolgokról, istentagadásról, nekromanciáról suttognak az emberek. Az inkvizíciónak ki kell vizsgálni az estet, hogy méltó büntetést kapjanak a hitszegők. El is indul egy szép kis csapat a szent cél érdekében. A társaság elég szedett-vedett: van itt jó lovag (Sean Bean-nek alap, hogy játszani kell az ilyen típusú filmben), kínvallató, zsoldos és melléjük szegődik egy hitével viaskodó pap is. Egy ilyen típusú filmnek nem árt az sem, ha ismeretlen arcok játszanak benne és ha nem tű élesek a képek, az se baj. A történet izgalmas, a hangulat igazán borús, egy szóval jó a film. A befejezés nem „happy end” sőt elég durvára sikerült!
Ajánlanám azoknak, aki szeretik az izgalmas, sötét hangulatú mozikat. Viszont bárkinek érdemes megnézni a befejezés miatt.
tás

Take Me Home Tonight (2011)



Szédületes éjszaka
A főhősei semmivel sem lúzerebbek, mint mi, amikor kikerültünk a suliból. Az ő fejükben is hasonló gondolatok járnak: "Hová menjenek bulizni?" Vagy "hogy jöjjek össze a gimi szépével?" "Miért kéne azt csinálnom, amit a fater mond!?" De valahogy semmi nem akar össze jönni és semmi nem az, aminek látszik. Csak a szokásos bénázások, amit már megszokhattunk az ilyen típusú filmekben. Anna Farris sosem volt ennyire csúnya, de jól áll neki a dilis csaj szerep. A többi szereplővel is minden rendben van, az Amerikai pite óta mindenki tudja, hogy kell hozni szerethetően a figurát. A film betétdalai könnyet csaltak a szembe, "íze, mint gyermekkoromban".
Nagyon szórakoztató kis film. Ahogy szerző társam szokta mondani: „Megnézni haverokkal nem, de életed párjával mindenképpen ajánlott.”
tás

Batman - The Dark Knight Rises (Trailer)

Your Highness (2011)


Király! = Szörnyű!

Egy fantasy vígjáték, amiben semmi fantázia és nem is vicces. Nem bírtam még azt se kivárni, hogy Natalie Portman megjelenjen benne. Ezért raktam fel a képet!

Senkinek se ajánlom, ha csak nem akarja valaki sírva a földet kaparni.
tás

The Guard (2011)

"I'm Irish. Racism is part of my culture."


Drogos, kurvázó, rasszista kisvárosi rendőr, aki besegít az IRA-nak is néha-néha, a nyakába kap egy nagymenő fekete FBI ügynököt, hogy nyomozzanak egy drog szállítmány után. Nem akció és nem is igazán vígjáték, bár elnevetgéltem rajta. A végét nem tudom hová tenni még, de ettől függetlenül egyszer simán nézhető film.
ignem

Inside Man (2006)

"Sorry to interrupt you, Mister Mayor, but there's an old American saying: When there's blood on the streets, somebody's gotta go to jail."

Bankrablós mozi, ami az utóbbi évek legjobbja a kategóriában, még mindig, az Ocean's széria filmjeinél legalábbis biztosan (ráadásul ezek feldolgozások, szóval már eleve nem lehet jó:))!
Egy reggel, Manhattan egyik bankjában pár rossz fiú túszokat ejt. Látszik rajtuk, hogy nem ma kezdték a szakmát, pillanatok alatt átveszik az irányítást. A rendőrség körbeveszi az épületet, megkezdődik a szokásos "gyertek ki - neeeem megyűűűűnk" játék. Vagy mégsem?


Meglepő fordulatok, a rablók nem is rosszak, a rendőrök nem mindig feddhetetlenek, a politikusok korruptak (na jó, ez nem meglepő)! A jó a filmben, hogy egyátalán nem unalmas, pedig jobbára egy helyen, a bankban és környékén játszódik a film. Nagyon-nagyon jól adagolja a feszültséget, kis plussz infókkal, meglepő fordulatokkal és egy kis humorral. Az operatőri munka a film egyik legnagyobb erőssége, csakúgy, mint a betétdalok. Denzel Washington, Jodie Foster és Clive Owen nagyot domborít a filmben, le a kalappal előttük.
Kötelező!

A belső ember (2006) on IMDb

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Két amerikai nő, Vicky és Cristina (Rebeca Hall és Scarlett Johansson) érkezik Barcelonába a nyárra. A két barátnő kicsit sem hasonlít egymásra, Cristina csapongó kis művészlélek, aki nem tudja még, mit akar az élettől, Vicky pedig egy céltudatos és kiegyensúlyozott nő, aki főként biztonságra vágyik. Mindketten belehabarodnak egy sármos spanyol festőbe, Juan Antonioba (Javier Bardem), ki azért, ki ezért. Csak hogy ne legyen egyszerű a képlet, feltűnik Juan Antonio neurotikus volt felesége, Maria Elena (Penélope Cruz), aki felkavarja az amúgy sem álló vizet. 

Kicsit brazil (vagy spanyol) szappanoperának tűnik, de nem az, a történet egyszerű és nagyszerű, eleinte mindenki Cristinával, majd amikor vége lesz, jön Vicky, aki csak szeretné, hogy vele is...
Woody Allen akárhanyadik filmje, amit nem Amerikában rendezett (talán a negyedik). Tetszik, mert mint mondtam, egyszerű, bohókás, kicsit romantikus és eredeti.
Jót tett Woodynak a levegő változás.
Megnézni haverokkal nem, de életed párjával mindenképpen ajánlott.

Vicky Cristina Barcelona (2008) on IMDb

The Scarlet and the Black (1983)

Bíbor és Fekete
Jöhet a következő film a pakkból?! A téma megint a II. világháború.

A film első fele nehezen indul be, kicsit vontatott, de a közepétől viszont kárpótol bennünket. Előkerülnek a rosszak, élükön Herbert Kapler ezredes (Christopher Pulmer) akinek minden vágya, hogy a római császárok örökébe lépjen. Persze itt is akad egy ember, aki ezt szeretné meghiúsítani, ő nem más mint, Monsignor Hugh O'Flaherty (Gregory Peck, lubickol a szerepben), akit a Vatikánban kell keresni. Ő egy ír pap, amolyan Robin Hood és James Bond keveréke, bokszol, golfozik, szereti a hölgytársaságot és remekül kivágja magát bármilyen slamasztikából, mellesleg több mint ezer hadifoglyot bújtat. Naná, hogy ahol tud bele köp a nácik levesébe.  Megkezdődik a macska egér játék, amiben többször találkozik a két főszereplő, ilyenkor pedig parázs viták alakulnak ki, zseniális színészi játékkal megtűzdelve.

Sok esetben emlékeztetve a Szemtől szemben éttermi jelentére (vagy fordítva). A operatőr munka is kivételes, Róma megér egy misét.
Szerintem mindenképpen érdemes megnézni a filmet, főleg a mai korosztálynak, akik lányos kinézetű tini sztárokon nőnek fel. Ez a film is jól bizonyítja, ezek a kemény kalapos, élére vasalt öltönyös színészek bármit hitelesen el tudnak játszani.

The Scarlet and the Black (TV Movie 1983) on IMDb

Dawn of the Dead (2004)

Egy maroknyi ember egy bevásárló központban talál menedéket a zombik elől. A készletek úgy fogynak, ahogy kint a zombik szaporodnak és lassan rájönnek, kitörnek, vagy ott halnak meg.
Geroge A. Romero 1978-as filmjének feldolgozása. Nem horror, még csak nem is félelmetes (zombi "étkezést" nem mutatnak benne, pl). A filmet Zack Snyder rendezgette (Watchmen, 300), a szőke csaj pedig Sarah Stanley (Váratlan utazás). Hát nem ismertem meg.
Hangulatos és szórakoztató film, egyszer mindenképpen meg lehet nézni.



Holtak hajnala (2004) on IMDb

The Boys from Brazil (1978)


Brazíliai fiúk
Kölcsönbe kaptam egy Gregory Pakkot' :), ezek közül ez a film akadt a kezembe először. Nem vagyok nagy rajongója a háborús filmeknek, inkább azokat csípem, amibe nem a lövöldözésé a főszerep. Na, ez egy ilyen film!

Rögtön a nyitó képben feltűnik egy ismerős alak, Steve Guttenberg (Rendőrakadémia), aki valakiket nagyon figyel. Hamarosan fény derül, ezek az emberek náci pártagok és akad köztük igazán magas rangúak hisz itt az SS, Führer, Mengele (Gegory Peck zseniális). Naná, hogy ezek a nnáci rókák valamire készülnek. A terv pedig maga Hitler klónozása. Be is indul a gőzhenger és hogy a történet ne legyen olyan egyszerű, nyakukba kapnak egy igazi náci vadászt is (Laurence Olivier személyében).

A fim végi tartja feszültséget és betekintést is enged a klónozás rejtelmeibe. Zseniális, hiszen csak 1978-at írtak ekkor. A színészek mindegyike remekül játssza a rá szabott "németes" szerepet. Ami ebben az időszakban alapkövetelmény volt.
Szerintem mindenképpen érdemes megnézni, aki viszont szereti a régi háborús filmeket, annak kötelező!


Date Night (2010)

Olyan, amilyennek egy tucat Dzsásztintimberlék' film csak szeretett volna lenni. Habkönnyű szórakozás, vicces, kicsit izgalmas, barátnővel chips evés közben nézhető film. Semmi meglepetés, egyszerűen csak nézhető.
Egy unatkozó, szürke kis házaspár végre kimozdul otthonról, de az új, menő étteremben nincs foglalt helyük, legalábbis Foster névre biztosan nem. Így más nevében leülnek egy asztalhoz, amivel elkezdődnek a bonyodalmak...

Bad Teacher (2011)

Ha kérdezné valaki, miért nézek ilyen filmeket, azt mondanám, mert akarok valami jó, vicces, agyatlan vígjátékon bambulni/nevetni (mint mondjuk a Másnaposok ELSŐ része)! Rápróbáltam erre is, szerintem húsz perc sem telt el, úgy töröltem le, majd szétesett a gép.
Szegény Cameron Diaznak már régen nem áll jól a " jó csaj" szerep, amellett, hogy rusnya, még prosztó is (és nem a vicces értelemben).
Nehogy megnézd!
ignem

Water For Elephants (2011)

Rájöttem, jobban szeretem a cirkuszos filmeket, mint magát a cirkuszt. A vásznon gyönyörűek az állatok és néha olyan lényeket (óriás, vérfarkas) is láthatok, amit a Budapesti Nagycirkusz is megirigyelne.
Ez a film is nagyon szép képileg, de ez egyetlen pozitívuma. Ahhoz képest, hogy ez egy „Szabadítsátok ki Willyt” típusú történet, remek színészeket nyertek meg hozzá. Christoph Waltz itt is jól hozza kemény nácit, Reese Witherspoon nagyon szép 20-as évekbeli díva, egyedül az „alkonyatos srác” lóg ki a sorból. Talán ha Scorsese felkarolnál, akkor 20 év múlva színész is lehetne, mint tudjuk Martin csodákra képes. A történet lapos és kiszámítható. Ennyi!
Ha valaki szereti a szép filmeket, az nem csalódik benne, mindenki más igen.



Friends with Benefits (2011)

Pontosan megnéztem, a bejegyzés kedvéért...a 30 percet és 29 másodpercet bírtunk belőle. Ritka rossz ez a film, még Mila Kunis miatt sem érdemes végigszenvedni, pedig ő aztán dögös. Justin Timberlake kurva menő benne, flash mobokat rittyent össze (most tudtam meg, mit is jelent:)), nagyon vagány reklám szakember....külön idegesít. Ráadásul nem értem, nagyjából egy időben miért kell hasonló témájú filmekkel előjönni, lásd "Csak szexre kellesz" (ezt pl. végigszenvedtük, nem tudom, miért). Nem is írok róla külön, mindkettő mehet a levesbe. Ja, az elején, Mila Kunis barátjának Kovács Lehel a magyar hangja...a filmen ez sem segít.
ignem

In Time (2011)

Justin Timberlake már a spájzban van. Nem csak énekel, filmekben is játszik az isten átka. A legrosszabb, hogy nem is a legrosszabbul, Steven Segalt simán lenyomja, de még 50 centet is (Adam Sandlerről már nem is beszélve). Szóval el kell ismerni, hogy nem annyira béna.
A film viszont igen. Egy 1976-os Michael York film feldolgozása (Logan's Run) a mai trendeknek megfelelően. Itt már nem a rendszert akarják megdönteni, a miértre nem is keresik a választ. Miért fizetnek az emberek a saját idejükkel, pénz vagy arany helyett? Ki nem szarja le. 
De a bank az szemét, magas kamatra adja az időt, azt el kell intézni, a többi nem érdekes.
Hangulatos filmnek indul, a képi világ mondhatni, minimalista. Ötletesnek is mondanám, ha nem láttam volna az eredetit. A felénél viszont merő unalomba fullad az egész, bele is tekertem, de sajnos a vége sem izgalmasabb. Középszerű, ami a legrosszabb, két nap múlva nem nagyon emlékszel rá.
Találsz ennél jobb filmet is a torr...a dvd kölcsönzőben:)!
ignem

The Skeleton Key (2005)

Nem is tudom, melyik cimborám ajánlotta a filmet, de hálás vagyok neki, jó ízlése van...vagy csak nem rossz:)!
Feszes kis thriller, semmiképp sem horror kategória. 
Caroline (Kate Hudson) ápolónak szegődik egy isten háta mögötti helyre egy magatehetetlen öregúr mellé. Louisiana, félelmetes mocsár vidék, öreg ház tele titkokkal. Ha ez még nem lenne elég, kap egy kulcsot,  ami minden ajtót nyit a házban, kivéve egyet, ami a padláson van...minden adott egy jó kis borzongáshoz. Nekem bejött,  nagyon hangulatos kis film, még ha egy kicsit kiszámítható is!
Jó borzongást!

A titkok kulcsa (2005) on IMDb

The Next Three Days (2010)

Újra itt és újra egy jó film. A szerető férj ( Russell Crow) megpróbálja kihozni a börtönből a gyilkosságért elítélt feleségét. Először a bíróságon, utána "alternatív" módszerrel...
Tetszett, baromi izgalmas, már vagy 2x láttam, megnézném harmadjára is.

A következő három nap (2010) on IMDb

A Láthatatlan Madárfotós (2011)



Nem vagyok nagy dokumentumfilm rajongó, sőt, szinte semmit nem láttam még ebben a műfajban. De bele vágtam, megérte. Sokan ki fogják találni, hogy azért választottam ezt, mert egy faluban nőttünk fel, a főszereplő meg én.
Máté Bence, egy fiatal madárfotós élete tárul elénk és enged bepillantás a nézőnek, hogy milyen mennyiségű munka van abba, hogy valaki besöpörjön minden elismerést, amire egy természetfotós valaha áhított. Amellett megmutatja nekünk, milyen csodálatos ez a néha már lesajnált Alföld (délibáb meg gémeskút) vagy a nem olyan kis Kiskunság. A főszereplőt lehet dicsőíteni vagy lehet rosszalló megjegyzéseket tenni rá (sajnos ilyennel is találkoztam), de egyet nem lehet elvenni tőle, hogy egyvalamit azért nagyon tud, fényképezni. Nem él fényűző életet (zsiguli, konzerv), nem ül a babérjain (leseket, odúkat tervez), egyszóval azt csinálhatja, amit világ életébe szeretett volna. Na ez az, ami sokaknak nem adatik meg. Sikerült a stábnak nagyon jó kis hangulatot varázsolni, sokat köszönhetünk Rudolf Péter narrátori munkájának. Nagyon jól eltalálták a természetképek és a dokumentáció arányát is, talán Bence beszélhetne többet, de mi tudjuk, nem a szavak az ő szakterülete. Az operatőri munka teszi fel a pontot az íre, valami elképesztően szép világot kreáltak az alkotók és tele pakolták gyönyörű lassításokkal. Mestermunka! De a rosszmájúak erre biztos az mondanák: - "Kimegy, az ember az erdőbe kattogtat oszt' kész!"
Kinek ajánlom ezt a filmet?! Természetbarátoknak, madárrajongóknak, amatőr és profi fotósoknak, falubélinek, dokumentumfilm szeretőknek, egyszóval mindenkinek.
tás

Hukkle (2002)

Szerintem az öreg bácsi maga az atyaúristen, és avégett csukol, hogy a férfigyilkos véresfehércselédek megemlegessék. A fán azért lakik moha, hogy leseljen, a pásztorlány katicája pedig maga a nagybetűs rámutatómagatartás. Élet van a vízhalál után: gyanús ugyanis a disznóherék limbije.

A Hukkle címe Zen egyébként, csak a Pálffy György képregényrajongó rendező (nem mintha a baj lenne a becéző singultusszal) inkább beédesített. Életkrimi a Hukkle. Falusi angyalcsinálós horror. Szárnyat molyolnak méregből az asszonyok, és, jó vidéki szokás szerint, eközben száműzve van a beszéd. Ámde ott marad látásnak a háttérzaj. Tömörkény írt képpel ennyire: "Az öreg fák korhatag belsejéből sötét éjjelenként világosság tör elő, olyan, mint a holdfény, kísérteties és szomorú".
No lám, nem is kerestük, mégis meglettek a Hukkle kábékoordinátái!

Ha nem láttad, nézd meg: legalább utálhatod. Mindendíjas csendmozi - Tarr Béla betért egy ofotértbe, s a szemésze tanácsára rájött, hogy bzmeg, vannak színek.



(ui.: Amikor a kocsik visszatolatnak a kombájn elől, az maga a legnagyobb rekeszizomra mért csalánverés. )